„Алфа Рисърч“: 17% колебаещи се за кого да гласуват ще решат балотажа в София

„Алфа Рисърч“: 17% колебаещи се за кого да гласуват ще решат балотажа в София

 

От хората, които ще гласуват на втория тур на местните избори в София, близо 17% все още не са решили кого ще подкрепят, показват резултати от проучване на „Алфа Рисърч“, направено по поръчка на Би Ти Ви в периода 28-30 октомври, сред 800 пълнолетни жители на столицата чрез пряко интервю.

Прогнозните резултати показват разлика между двете кандидатки за кметския пост от около 10% в полза на Йорданка Фандъкова. Повече от половината от решилите да гласуват – 55.3%, са заявили, че ще подкрепят настоящия кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ-СДС), а 44.7 на сто – независимата и подкрепена от БСП Мая Манолова.

Очакваната избирателна активност е около 38%, малко по-ниска в сравнение с отчетената на първия тур. „Тя идва от избирателите на онези политически сили, които няма да имат претенденти на втория тур и няма да имат кандидати за районни кметове на втория тур. Точно симпатизантите на тези политически сили се въздържат от участие на изборите“, коментира управляващият партньор в „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова.

 

„Сред хората, които са решили да гласуват – тези 38 на сто, има 17%, които още не са решили за кого да гласуват“, обясни тя. Това прави около 68 хиляди души. „Ако те вземат решение категорично в една или друга посока, това може да повлияе на втория тур. С което искам да кажа, че изборите все още не са приключили, не са предрешени“, коментира Димитрова.

По думите на Боряна Димитрова Йорданка Фандъкова събира разнородна подкрепа – по-големият дял от висшистите и от хората със средно образование, а сред интелигенцията позициите между двете са по-сближени, но пак с лек превес за Фандъкова.

От избирателите на „Демократична България“ една трета казват, че няма да гласуват, останалите се разпределят в съотношение почти 2:1 в полза на Фандъкова. От избирателите на Борис Бонев („Спаси София“) около 40% казват, че няма да гласуват, останалите се разпределят в съотношение 1,5:1 в полза на Фандъкова. „Дори да има известно разколебаване, известно преместване на гласове, те не са категорични да отиват единствено към една от претендентките“, отбеляза Боряна Димитрова.

Проучването е направено от „Алфа Рисърч“ в периода 28-30 октомври 2019 г.. Възложено е и финансирано от bTV и е проведено чрез пряко интервю по домовете с 800 пълнолетни жители на София с право да гласуват в местния вот.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio