Лозан Панов: Изборът на Гешев е режисиран

Лозан Панов: Изборът на Гешев е режисиран

Изпълнителите на сценария получават ниска оценка, заяви председателят на ВКС

 

Избирането на Иван Гешев за нов главен прокурор е режисирано. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред Би Ти Ви.

Той допълни, че съдебната система в страната е зависима от другите власти. Според него най-смущаващ е фактът, че повечето от съдиите във Висшия съдебен съвет са подкрепили Иван Гешев.

Запитан защо той не е подкрепил Гешев, Панов отговори: „Бяхме лишени от състезателност в тази процедура, за да видим в една такава среда как се представят кандидатите. Ние обаче избираме главен прокурор, той трябва да бъде най-добрият, той трябва да бъде човек, който е доказал своите професионални качества. И най-важното нещо – София осъмна в почти военно положение – с пропускателни пунктове, множество жандармерия и полиция. Такъв избор до този момент не е имало.

Според Лозан Панов за този избор “сценаристите получават висока оценка, изпълнителите – много ниска оценка”.

“Монолитно – и прокурорската колегия, и съдийската колегия от представената политическата квота гласуваха в подкрепа на кандидатурата на господин Иван Гешев. Абсолютно е ясно, че парламентарно изборни кандидати гласуваха в една и съща посока, без значение дали говорим за управляващи и опозиция”, каза още той.

И посочи: „Ще използвам думите на Румен Янков или поне ще се опитам да ги перифразирам – когато съдиите и членовете на ВСС с дясната ръка се ръкуват с министерствата на вътрешните работи и правосъдието, с лявата ръка трябва да търсят мехлем, за да се предпазят от изгаряне. Всъщност, политиците винаги са имали интерес да избират във ВСС зависими магистрати“.

 

„Преди избора на главен прокурор отново имаме предложения за кариерни бонуси – този път без конкурс за изборните членове. Това включва всички и от съдийската квота, и от прокурорската квота, и политическата квота, и магистратската квота – да имат възможност да се преместят една инстанция по-високо. Без конкурс. Най-опасното според мен е страхът. Главният прокурор е длъжността в държавата с най-много власт. От значение е кой ще застане на този пост. Защото ако застане на този пост човек, който злоупотребява с власт, при такава комбинация, с такава мощ на прокуратурата, мисля, че опасността за обществото е явна. Предстоят тежки времена за българското общество“.

Запитан не се ли страхува от импийчмънт, Панов отговори:

„За импийчмънт на Лозан Панов се говори поне от три години насам. Но това не означава,че няма да се случи ей сега. Повече от три години – четири години. По-скоро се опитаха в началото, по някакъв начин психически да въздействат, после се включиха институциите в съдебната система, сега са включени вече от години и други институции, вероятно след Вашето интервю съпругата ми или аз ще получим нови честитки от НАП, което до този момент винаги се е случвало. Във всички случаи, мисля да продължа да работя и да правя това, което правя до този момент. Аз не съм началник на съдиите, аз не мога да им кажа какво да правят, как да решават делата си. Мога да изисквам от тях да си пишат делата в срок, както и направих. Само че те се забавят, ако коментираме казуса „Полфрийман“, те се забавят. Какъв беше смисълът със съгласието на съдебния състав и ръководителя на наказателна колегия делото да се изтегля по-рано? Смисълът беше, че има искане за спиране изпълнението на съдебния акт. Искането от страна на главния прокурор. Това е много важно. Важно е от гледна точка, че бързината е предпоставена от самото искане.“

На въпрос дали споделя мнението, че измененията в закона, които станаха по предложение на Христо Иванов като министър на правосъдието, са в основата на това, че в момента няма втори кандидат, той Лозан Панов каза:

„Една процедура дори и да не е добра заради хората, които я осъществяват, те могат да ѝ вдъхнат живот. И обратното. Не, не споделям.“

По време на 10-часовото изслушване Сотир Цацаров каза, че всъщност тримата големи в съдебната власт се избират в други две сгради, а не от ВСС. На въпрос ки са тези две сгради, Панов отговори:

„Аз съм участвал в два избора и съм гласувал за два избора – първият е за председател на ВАС и вторият сега за главен прокурор. При избора за председател на ВАС съм гласувал за опонента, това беше съдия Соня Янкулова. Никой не ме е принуждавал да гласувам за някой друг и съм направил своя вот във ВСС. Вторият избор, в който участвах – изборът за главен прокурор, мога да свържа, понеже говорите за сграда, със сградата на президентството. Президентът на Република България инициира срещи с представители на съдебната власт, поредица от срещи, в една, от които бях и аз. Целта на тези срещи беше да се изясни идеята какъв трябва да е главният прокурор. Това е другата сграда, която свързвам с избора на главен прокурор.“

„Няма как да остана безкритичен, ако видя злоупотреба с власт, от който и да било главен прокурор, защото това е важно и защото за един магистрат на моя пост  безмълвието, липсата на реакция, респективно мълчанието е съучастие“, каза Лозан Панов на въпрос как ще работи с почти сигурния бъдещ главен прокурор Иван Гешев.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio