Протести срещу избора на Гешев, „Демократична България“ прекратява кампанията си

Протести срещу избора на Гешев, „Демократична България“ прекратява кампанията си

 

Масирано полицейско присъствие и блокирани улици в центъра на София съпътстват избора на главен прокурор Иван Гешев днес.

Пред сградата на Висшия съдебен съвет, където тече процедурата по избора, са допуснати само контрапротестиращите в подкрепа на единствения претендент за поста. Там агенция „ПИК“ е издигнала трибуна и е събрала около 200 души, които скандират „за“ Гешев.

В строго охраняваната зона хора се допускат само след записване на данните. Репортери се допускат след показване на журналистическа и лична карта. Отцепен от полицията е целият периметър между женския пазар, метростанцията и „Мария Луиза“.

„Спрете колите“, „Блокирайте града“, призовават протестиращите от „Боец“.

На другия полюс са лозунгите на контрапротеста „Гешев подкрепа“, „Гешев – шериф на народа“, гласят плакатите, а от трибуната звучат хвалебствия от журналисти на „ПИК“ за задържаните от него престъпници и за борбата му с олигарсите.

Междувременно МВР разпространи до медиите обяснение защо протестиращите срещу избора на Гешев не бяха допуснати до сградата на ул. Екзарх Йосиф:

Напрежението на Орлов мост се покачи час по-късно, когато няколко полицейски буса се опитаха да минат през кръстовището. Протестиращите ги блокираха, снимайки ги с телефони, и бусовете дадоха на заден.

На снощния протестен марш срещу избора на Иван Гешев „Демократична България“ обяви, че от днес прекратява предизборната си кампания в цялата страна и призовава симпатизантите си на протест срещу инсталирането на Иван Гешев за главен прокурор.

 

„Предстои решителният ден – денят на истината или денят на позора, денят, в който ще се определи бъдещето ни като държава за дълъг период от време. И не толкова защото това е денят на избора на нов главен прокурор, а най-вече защото това е денят, в който ще стане ясно дали съдебната власт ще може да се откачи от примката на мафията и олигархията, дали ще живеем в правова и демократична държава или в подобие на полицейска диктатура, облечена в обслужващи червени тоги!“, се казва в позицията на „Правосъдие за всеки“.

 

“Ако позволим да превземат съда и да овладеят напълно прокуратурата, то заличаваме всичките си надежди, мечти и планове за по-добър живот и европейско бъдеще, като правим безнадеждни поне три поколения – нашето, това на децата и това на внуците ни“, допълва „Правосъдие за всеки“.

За да бъде избран, прокурор Иван Гешев има нужда от гласовете на поне 17 от членовете на членовете на Висшия съдебен съвет. По неофициални сметки той има предварително осигурени поне 20 гласа.

Снимки: Сергей Антонов

Протестите

 

Контрапротест в подкрепа на Гешев

 

 

 

 

 

Категории Акцент, ОбективЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio