Операция БТК. Колко спечели руската банка ВТБ от пасивността на България

Операция БТК. Колко спечели руската банка ВТБ от пасивността на България

Операция БТК е към края си. Контролиращата българския национален телеком руска държавна банка ВТБ е пред препродажбата му и сделка може да има до две седмици. Това съобщава „Файненшъл таймс“.

Според деловото издание цената на Българската телекомуникационна компания (БТК) е около 1.2 млрд. евро., а купувач ще бъде United Group. Холандското дружество на свой ред се контролира от компании за рисково инвестиране „Би Си партнърс“ и „Кей Кей Ар“. United Group има участие в над 100 компании на Балканите сред тях и доставчици на кабелни, мобилни и медийни услуги.

Цената

Посочената от „Файненшъл таймс“ е логична на фона на информацията от юли тази година, че актуалните собственици на БТК търсят купувач, наели са консултантската компания „Лазард“ за тази процедура и са определили минимална цена от 1.1 млрд. евро за актива си.

Цената е близо 4 пъти по-висока от тази, на която последните собственици на БТК получиха контрол над телекома. Това стана в края на ноември 2015 г. на мним търг. Тогава инвестиционното поделение на руската държавна банка ВТБ – VTB Capital обява за продажба просрочен кредит на люксембургската компания InterV Investment. За купувач за 330 млн. евро беше обявена друга люксембургска компания – Viva Telecom. Собствеността в нея беше разпределена в пропорцията 46% за българския бизнесмен Спас Русев, 20% – 1 акция за компания на VTB Capital, 19% за фирма на българските представители на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев и 15% плюс 1 глас за бившите кредитори на телекома.

Лице назаем

Присъствието на Спас Русев в тази конфигурация и делът, с който той разполага, често са ставали обект на съмнения. Причината е, че финансовият принос на Русев в конструирането на сделката е минимален на фона на ангажимента на руската държавна банка ВТБ. Изплащането на обявената на търга от ноември 2015 г. цена от 330 млн. евро стана основно с нов кредит от ВТБ. При това значителен – за 240 млн. евро.

По информация на „Студия Трансмедия“ делът на Спас Русев пък е заложен в друга руската банка – спасената с държавни средства „Откритие“.

В свои интервюта един от бившите собственици на БТК – руският бизнесмен Дмитрий Косарев пък нееднократно е наричал Спас Русев „сламен човек“ и лице на ВТБ.

Появата на Косарев в структурата на собствеността на БТК на свой ред е доста интересна. Той контролира дружеството Empreno Ventures Limited. Чрез него Косарев беше непряк собственик на дял от 43% от InterV Investment. Този дял той придоби от компания на мажоритарния собственик на обявената в несъстоятелност българска банка КТБ.

Косарев води и поредица от дела за отмяна на резултатите от търга – по-голямата част от тях във Великобритания, но също и в Люксембург, САЩ, България, Австрия.

Ефектът КТБ

Падането на КТБ всъщност е отправна точка в сегашната операция БТК. След затварянето на банката контролът в телекома постепенно премина от Василев към неговите тогавашни партньори от ВТБ и представителите й за България – братята Велчеви.

Влизането на КТБ в несъстоятелност създаде възможност и българската държава да отправи претенции  за контрол над БТК. В нито един момент обаче доминираното през този период от ГЕРБ и Бойко Борисов управление на България не направи опит за това.

Напротив, държавата дори направи всичко възможно, за да осигури безпрепятствено постепенно отделяне на БТК от активите, които можеха да попълнят масата на несъстоятелност на КТБ.

В единствения си коментар по темата Борисов определи случващото се в БТК (препродажабата на националния телеком на търг с неясни тогава участници) за „частен интерес“ и заяви, че държавата няма да се намесва.

В резултат от последователната политика на българската държава разликата между платените през 2015 г. 330 млн. евро и оценката, на която БТК евентуално ще смени собствеността си сега – от около 1.2 млрд. евро, ще отиде в руската БТК и нейните актуални български партньори. А не в българската държава.

 

Категории Акцент, Компании, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio