КАК е поискала данни за делата на Иван Гешев в спецпрокуратурата

КАК е поискала данни за делата на Иван Гешев в спецпрокуратурата

Прокурорската комисия ги е изискала, за да отговори на въпроси, зададени от Лозан Панов

 

Прокурорската Комисия за атестирането и конкурсите (КАК) е изискала допълнителна информация от Специализираната прокуратура за делата на Иван Гешев, за да отговори на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който поиска информация за качеството на работа на кандидата за обвинител №1 . Това съобщи шефката на КАК Даниела Машева в интервю за БНР.

На въпрос защо се е наложило комисията да поиска допълнителни данни и не е ли трябвало да разполага с тях преди да изготви доклада за професионалните качества на Гешев, Машева заяви: „Разполагахме с тази информация, когато беше изготвен докладът, но той е структуриран по обобщена информация. Сега получихме официална справка от Специализираната прокуратура“. Вчера от там са отговорили, че през двете години, през които Иван Гешев беше ръководител на СП, заедно с още двама прокурори е внесъл обвинителния акт по делото КТБ.

Днес КАК се събира на извънредно заседание, за да обобщи информацията, която ще бъде изпратена на Панов. Машева поясни, че в данните ще има справки и за изхода на 230-те дела, по които е работил Гешев в Софийската районна и Софийската градска прокуратура – дали те са приключили със споразумение, дали по чл. 78а от НК или са протичали по общия ред. Не стана ясно обаче дали в отговора до Панов ще се съдържат данни за оправдателните присъди по актове на Гешев, има ли върнати от съда дела и на какво основание.

Даниела Машева посочи, че наред с тази информация, на председателя на ВКС ще бъде изпратена и последната атестация на Гешев, която е от 2014 г. и е с оценка „много добра“. В отговор на въпрос добави, че няма данни през последните години да има влошаване на работата на кандидата за обвинител №1.

Тя подборно обясни и как точно ще протече денят 24 октомври, когато Пленумът на ВСС ще изслуша Гешев. Като съобщи, че до момента са получени 91 становища и въпроси към кандидата като 73 от тях са или положителни за номинирания, или са с призив за провеждане на процедура в съответствие на закона и недопускане на външно вмешателство. Отрицателните становища са 12.

Писмени въпроси са отправили от Асоциацията на прокурорите в България, сдружение „Обществен съвет за правосъдие“, гражданско сдружение „Боец“, Българския институт за правни инициативи, Българския хелзинкски комитет, Камарата на следователите, инициатива „Правосъдие за всеки“, фондациите „Български адвокати за правата на човека“, „Антикорупционен фонд“ и „Институт за пазарна икономика“, както и от Софийския адвокатски съвет. До момента Гешев е отговорил писмено само на ГД „Боец“.

Въпросите са много, те ще бъдат обобщени на заседанието на правната комисия на ВСС в понеделник. Според правилата председателстващият заседанието на Пленума трябва да ги зададе на изслушването.

На въпрос дали изслушването на кандидата е важно за начина, по който ще гласува тя, като част от Прокурорската колегия на ВСС, след като те са номинирали Иван Гешев за главен прокурор, Машева заяви: „Аз нямам основание да променям позицията си, но изслушването е много важно, тъй като то ще даде отговор на всички тези въпроси. До настоящия момент аз не съм разговаряла с г-н Гешев и не съм чула неговата позиция по всички тези въпроси. Наистина е много важно как ще се представи той. Това ще дооформи моята позиция да не подкрепя или да не подкрепя тази кандидатура.“

И посочи, че нейната нагласа е на 24 октомври да има избор на главен прокурор.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio