Порно с елементи на футбол

Порно с елементи на футбол

Историческа спортна загуба, расизъм на стадиона, критика от цялата международна общественост, призиви за разследване и наказание на българския футбол, подкана от премиера към президента на Българския футболен съюз (БФС) да се оттегли, отказ, в крайна сметка оставка и като по поръчка нахлуване на специални части във футболна централа.

Звучи като лош сценарий за филм. Лошото е, че не е филм. Обикновено порно е. С елементи на футбол тук-там.

Какво се случи?

В понеделник националният отбор по футбол на България допусна най-голямата в историята си домакинска загуба. Англия вкара шест безответни гола. И ако нивото на спорта беше трагично, то изстъпленията на публиката на стадиона донесоха направо катастрофа. Заради нацистки поздрави и расистки подвиквания мачът беше прекъснат два пъти и беше пред заплахата да бъде прекратен.

Всичко това се превърна във водеща световна новина, а България беше осветена в най-негативната светлина.

Кой да го отнесе?

Международният скандал стана толкова голям, че неминуемо застраши заветния стабилитет в управлението на страната. Защото основната критика на международни организации, политически и спортни лидери, беше насочена към това, че расизмът в България е нещо нормално и очевидно приемливо. Че няма никаква управленска воля за борба с него. А е добре известно, че най-големите опасения на премиера Бойко Борисов са да не би цялата кочина, която е сковал в страната си под формата на управление, статукво и разпределение на порциите, да бъде извадена на светло и подложена на обстоен анализ отвън.

За целите на заниманието по покриването, както е обичайно, са необходими две неща – изкупителна жертва и зрелищна полицейска акция.

И те бяха активирани. Президентът на БФС Борислав Михайлов беше настойчиво приканен първо от министъра на спорта Красен Кралев, а след това и от премиера Борисов да си подаде оставката. Добре окопал се след 10 години начело на футбола и запознат с всички апаратни ходове, Михайлов сякаш първоначално си мислеше, че ще му се размине. И гордо отказа да се оттегля. Какво се случи обаче, че часове по-късно размисли, можем само да спекулираме. Най-вероятно е получил предложение или предупреждение, на което да не може да откаже. Нахлуването на полицаи от Главна дирекция за борба с организираната престъпност на МВР в централа на БФС минути след заявлението за подаване на оставка от Михайлов пък донесе и така необходимата пушилка.

Забележителното е, че притискането на Михайлов да се оттегли дойде, след като държавата съвсем явно го подкрепи на последните избори за президент на БФС. И това след години управление при сериозна критика към методите му на ръководене на футболния съюз. След ред сигнали за корупция. След видимо манипулирани резултати във футболното първенство на България. След призиви на европейската футболна централа УЕФА конкретни мачове в България да бъдат разследвани.

И след нулеви резултати от всичко това. След като държавата с всички нейни структури години наред отказваше да разследва сигналите за корупция и за уговорени резултати.

Случката с Михайлов и БФС само потвърди модела на функциониране на държавата. На феодално разпределение на позиции, постове и територия. До момента, в който правото ти да бъдеш феодал не ти бъде отнето поради „издънка“, която застрашава функционирането на цялата феодална структура.

 

Категории Акцент, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.