„Фолксваген“ замразява плановете за завод в Турция

„Фолксваген“ замразява плановете за завод в Турция

Операцията на турската армия в Сирия може да промени кардинално плановете на „Фолксваген“ за построяването на автомобилен край Измир.

Управителният съвет на германския автомобилен концерн е отложил подписването на договор за планирания нов завод в Турция, пише „Ханделсблат“. Германското делово издание се позовава на източници от управлението на концерна, които в понеделник вечерта обяснили, че заради турската военна операция в Северна Сирия ситуацията се е променила „фундаментално“.

Към момента във „Фолксваген“ не са се е отказали от турския си проект за моделите Passat и Superb. Той не е застрашен от прекратяване, но ще се изчака, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитиран от българското издание „Дневник“. Според германският вестник ако в операцията ако има убити цивилни, гласуването ще бъде отложено най-малко с няколко месеца.

„Мястото край Измир беше избрано, защото е значително по-евтино и предлага по-добри възможности за продажби, казват представители на управителния и надзорния съвет. Поради това решението беше взето в ущърб на България и други страни от ЕС. Но в създалата се обстановка повече не може да става дума за гласуване в полза на Турция и за известно време няма да има подписване на договори“, пише „Ханделсблат“.

Според изданието от гледната точка на „Фолксваген“, подготвяща инвестиция от над 1 млрд. евро, ситуацията става непредвидима, а щетите по репутацията й биха били най-малкото зло.

Авторите припомнят острите критики по света за военната операция, налагането на оръжейно ембарго от водещи европейски страни и готовността на американския Конгрес да наложи санкции на партньора на страната в НАТО.

Категории Компании, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio