Полякинята Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке получиха Нобел за литература

Полякинята Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке получиха Нобел за литература

Миналата година наградата не бе връчена заради сексскандал

 

Две Нобелови награди за литература бяха присъдени от Шведската академия, след като миналата година призът не беше връчен заради скандал, разтърсил академията и довел до реформирането й.

Полската авторка Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке бяха отличени днес с Нобелови награди за литература, предаде Би Би Си.

Обявени са двамата победители – един за 2019 г. и един за 2018 г., тъй като миналата година награда не бе връчена заради секс скандал. Токарчук, която през 2018 г. стана лауреат на международната награда „Букър“, получава Нобела за миналата година, а Хандке – за тази.

Олга Токарчук е родена през 1962 г., пише романи, разкази, новели, есета, стихове. Петер Хандке е роден през 1942 г., пише романи, повести, сценарии.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро).

Токарчук е отличена за „въображението си на разказвач, който с енциклопедична страст представя пресичането на граници като форма на живот“. А Хандке получава престижната награда „за влиятелната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията и спецификата на човешкия опит“.

Произведения и на двамата автори са преведени на български език, а Петер Хандке е познат на нашата публика и като съсценарист на филма на Вим Вендерс „Криле на желанието“.

Миналата година връчването на Нобеловата награда за литература беше отменено за първи път от 1949 г. Шведската академия, която връчва Нобеловите награди за литература, е с променен състав и въведе промени, след като съпругът на неин член беше уличен в изнасилване и продажба на вътрешна информация за наградите. Тази година наградите определи 10-членно жури, съставено от петима членове на Академията и петима външни експерти.

Отбелязва се, че досега Нобелова награда за литература са получили 100 мъже и едва 15 жени.

Според литературоведа Йордан Ефтимов българинът не е неподготвен за двете имена. Има много преведени творби и от двамата автори, както и много техни книги, които могат да бъдат намерени в книжарниците, добави той по БНР.

Шведската академия е създадена през 1786 г. от крал Густав III с цел подпомагане и развитие на шведския език и литература. Алфред Нобел в завещанието си инструктира организацията да избере победителя в наградата. Състои се от 18 членове, които се избират на поста доживотно, всеки от тях получава акредитационен номер.

 

Фондацията Нобел започна да изготвя общ етичен кодекс, с който да се съобразяват всички институции, връчващи престижните награди. Той ще изисква имената на кандидатите за Нобелова награда да остават в тайна, както и да се следи за конфликт на интереси и връзкарство.

„Шведската академия има нужда от още реформи.“, казва преподавателката по литература от университета в Гьотеборг Ингрид Елам.
Според нея, идеята да се въведе възрастово ограничение от 80 години за членовете на академията е добра и ще повиши престижа на Нобеловата награда за литература.

„Хората имат навика да дават награда на това, което самите те познават и харесват. Всичко друго считат за кич или неотговарящо на изискванията на изкуството.“, казва Елам.

 

 

Категории ПланетаЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio