„Маркет линкс“: Манолова води с малко пред Фандъкова

„Маркет линкс“: Манолова води с малко пред Фандъкова

Кандидатът на „Демократична България“ Борислав Игнатов се нарежда трети, възможно е да измести втория

 

Минимална преднина на независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова (подкрепена от БСП, ДБГ и др.) пред кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, показва експресно проучване на „Маркет линкс“ по поръчка на бТВ.

Ако изборите за кмет на София бяха днес, Мая Манолова би получила 27.4% от гласовете, а Йорданка Фандъкова – 25.8%. Разликата между двете е в рамките на статистическата грешка и социологът Христина Тодорова коментира в сутрешния блок на бТВ, че не е сигурно, че тя ще се запази.

Декларираната избирателна активност е висока – 57%, което е повече от активността на предходния местен вот (41%). „Обяснението за това е, че преди четири години изходът от местните избори беше ясен и беше категорично заявено, че Йорданка Фандъкова ще е следващият кмет на София“, коментира Тодорова. Тя добави, че очаква в действителност активността да бъде по-ниска от декларираната.

По думите ѝ електоратът на ГЕРБ е много по-мобилизиран от този зад Мая Манолова, а сравнено с предходно проучване през август, дистанцията между двете се скъсява в полза на Фандъкова.

Кандидатът на „Демократична България“ Борислав Игнатов се нарежда трети с 10.9%, а независимият Борис Бонев („Спаси София“) е след него с 4.4% подкрепа. Подкрепата към Игнатов се запазва в рамките на очакваното и резултатът му оттук нататък ще зависи от посланията му в кампанията, отбеляза Христина Тодорова.

Ангел Джамбазки от ВМРО остава пети с 2.2% подкрепа, като социолозите очакват в течение на кампанията резултатът му да се повиши. Бившият районен кмет на „Младост“ Десислава Иванчева се нарежда след него с 0.6% подкрепа.

По отношение на вота за общински съветници проучването показва преднина за ГЕРБ. За управляващата партия ще гласуват 25.7% от запитаните, за БСП – 14.8%, за „Демократична България“ – 10.5%, а за ВМРО – 3.7%.

„Възможно е разликата между БСП и „Демократична България“ да се стопи и ДБ даже да излезе на втора позиция“, каза днес Христина Тодорова.

Проучването е проведено сред 500 души над 18 г. в периода 23-28 септември по метода на прякото-лично интервю в София.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio