Парламентът отхвърли идеята премиерът да идва по-често за контрол

Парламентът отхвърли идеята премиерът да идва по-често за контрол

Публикувано на Категории Общество Сподели

Парламентът отхвърли предложението на БСП премиерът и вицепремиерите да бъдат викани допълнително извън редовния парламентарен контрол. Идеята за промяна в правилника предвиждаше всяка първа сряда от месеца Борисов да се явява на блиц контрол, както и вицепремиерите, и да отговарят на устни въпроси, свързани с действията на правителството.

От левицата посочиха, че в това Народно събрание Борисов е идвал само 5-6 пъти, а всички въпроси към него са препращани към министри. Чуха се мнения, че парламентарната демокрация изглежда не работи.

От своя страна ГЕРБ отговориха, че БСП и без друго не се възползва от  възможностите за питания към Борисов. Освен това те не спазвали правилника и затова въпросите им били връщани.

 

Премиерът прехвърля отговорността и грешките си към министрите си, за да излиза винаги в бяло, предпочита да отговаря само на удобни въпроси навън, нека дойде тук и да отговаря на неудобни въпроси, каза Таско Ерменков от левицата. „Въпросът е дали ще се остане на нивото на криене на изпълнителната власт“, допълни и съпартиецът му Филип Попов. Социалистите отбелязаха, че според правилата, които премиерът сам е определил в Министерския съвет, той може да отговаря само за въпроси, свързани със сигурността. А в същото време на практика отговаря за всяко нещо в държавата и дори лично обявява, че ще се обади на депутатите си и ще ги инструктира как да гласуват, като например по казуса със създаване на анкетна парламентарна комисия по случващото се в БНР. „Да дойде тук и да си поеме отговорността официално“, поиска Антон Кутев от левицата.

 

„Това, което искаме, не е да унижим или накажем министър-председателя, а да вдигнем авторитета на парламента, на държавата. Какво страшно има да дойде и да отговаря. Искаме да работим в работещ парламент, където премиерът идва и отговаря. Идвал е шест пъти за две години“, заяви и Георги Свиленски от БСП.

Категории Общество