Общините трупат все по-големи дългове

Общините трупат все по-големи дългове

Българските общини трупат все по-големи дългове. Това показват данните от Министерство на финансите за кредитните задължения на 256 регионални администрации. Общият размер на дълговете на общините в България към края на юни 2019 г. е бил 1.384 млрд. лв. и се покачва спрямо отчетените 1.345 млрд. лв. година по-рано. През юни 2017 г. пък дълговетe са били 1.229 млрд. лв.

Близо половината от този дълг се дължи на Столична община. През юни тази година задълженията на София са били 720.5 млн. лв. и се понижават минимално спрямо 2018 г. В сравнение с 2017 г. обаче дългът все още е с близо 100 млн. лв. повече.

Столична община е и единствената от големите регионални администрации, които отчитат някакво номинално понижение на задълженията си.

Задълженията на община Пловдив се покачват до над 39 млн. лв. спрямо отчитаните преди година 33 млн. лв. Във Варна повишението е до 77 млн. лв., спрямо под 70 млн. лв. дълг в средата на 2018 г. Почти без изменение остава дългът на общината в Бургас – 36.9 млн. лв.

Следващите големи общини – Русе, Стара Загора и Плевен също прибавят нов дълг или запазват досегашното си ниво.

По-малките морски общини дават разнопосочни сигнали за управлението да дълга си. В община Несебър например той се понижава устойчиво и вече е малко над 9 млн. лв., докато в Приморско и Поморие например той се увеличава значително.

Категории Акцент, Икономика, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.