Депутатите ще проучват прекъсването на БНР с 15-дневно закъснение

Депутатите ще проучват прекъсването на БНР с 15-дневно закъснение

Публикувано на Категории Общество Сподели

15 дни след безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ парламентът реши да проучи какво е станало.

Временна анкетна комисия ще се занимае със станалото, както и с твърденията за политически натиск върху ръководството и върху журналистите.

Предложението беше на парламентарната група на „БСП за България“, но председател ще бъде Тома Биков от ГЕРБ. Левият депутат Александър Симов ще бъде негов заместник. В комисията влизат още Диана Саватева от ГЕРБ, Иван Ченчев от „БСП за България“, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Красимир Богданов и Росен Жеков от „Обединени патриоти“ и Боряна Георгиева и Симеон Найденов от „Воля“.

След два месеца комисията трябва да се произнесе по случая.

Скандалът започна със свалянето от ефир на водещата Силвия Великова и съвпадналото по време с това безпрецедентно спиране на ефирното излъчване на радиото на 13 септември.

Заради прекъсването Съветът за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията вече извършиха своите проверки. Те излязоха със заключение, че има нарушение от страна на ръководството. Проверка на прокуратурата също установи нарушение, понеже не намери причини за спирането на програма „Хоризонт“, свързани с нужда от профилактика. Парламентът обсъжда идеята за одит на Сметната палата върху дейността на радиото, което ГЕРБ внесе по препоръка на премиера Борисов.

 

Категории Общество