Шефът на БНР: Абсолютно съм убеден в правотата си

Шефът на БНР: Абсолютно съм убеден в правотата си

Публикувано на Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети Сподели

Вместо оставка или поне извинение пред обществото за случващото се с БНР, неговият шеф Светослав Костов разпрати до медиите гневно писмо. В него той заявява, че СЕМ е орган, използван от „няколко човека“ за лични интереси, както и че не е упражнявал контрол върху свободното слово и ще потърси правата си по съдебен път.

Публикуваме пълния текст на писмото без редакторска намеса.

„Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения.

Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии.

Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. „цензура“ в Програма „Хоризонт“. Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни.

Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества.

Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза.

Радиа много, БНР е едно!“

 

Снимка:

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети