Как фалитът на „Томас Кук“ ще се отрази на България

Как фалитът на „Томас Кук“ ще се отрази на България

Фалитът на британския туроператор „Томас Кук“ може да нанесе тежки щети на целия туристически сектор в България.

Компанията държи 50% от чартърните полети към морските летищата на Бургас и Варна. Тези очевидно няма да се изпълняват сега за нови туристи. Според председател на организацията на собствениците на хотели Пламен Копчев британският туроператор има и неразплатени задължения към български хотели.

„Това са огромни суми, които не се знае кога ще бъдат платени“, коментира пред БиТиВи Копчев. По думите му над 40 хотела са партнирали с „Томас Кук“  и забавянето в разплащането може да доведе до фалити на хотели у нас.

Той се надява, че хотелиерите ще получат отсрочка от държавата на някои плащания, като ДДС и корпоративен данък, защото „това са пари, които още не сме получили“.

Практиката на „Томас Кук“ е да се разплаща 60 дни, след като туристът е напуснал хотела, а понеже компанията приключва финансовата си година през септември, обикновено разплащанията се правят на 1 октомври, разказва хотелиерката Ростислава Димитрова.

Нейният хотел е работил от създаването си с „Некерман“, а след това с „Томас Кук“, който я придобива. В момента фалиралият британски туроператор дължи 1,5 млн. евро, а в хотела все още има 209 негови туристи. Димитрова е получила уверение от „Томас Кук“, че ще получи дължимите ѝ плащания през октомври.

Засегнати от фалита на „Томас Кук“ в България са около 2500 туристи. Повечето от тях са на почивка в Слънчев бряг, малка част са на Златни пясъци. Близо 12 часа чакаха пътниците за Бирмингам вчера, след като полетът им на два пъти беше пренасочван. Всички полети на британския туроператор до началото на октомври от Бургас и Варна са отменени. Някои от туристите, пътуващи в понеделник, разбраха на летището, че самолет няма, пише „Сега“.

Всички пътници предстои да бъдат извозени с други авиокомпании, макар и със закъснение. Полетите се пренареждат ден за ден. Те ще бъдат оперирани основно от компанията „Кондор“, която е дъщерна на „Томас Кук“, но все още продължава да лети.“Кондор“ вече обяви, че ще поиска помощ от германското правителство, тъй като е под юрисдикцията на Берлин.

В проблем при разплащанията се превръщат и допълнителните услуги, които изпратените от „Томас Кук“ туристи са ползвали в България. Те не са включени в базовата цена. „Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк. Ние сме в преговори с тях те да продължат да си изпълняват услугите“, заяви Христо Гълбачев, представител на „Томас Кук за България.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък ще свика спешна среща с представителите на бранша днес. Тя вече заяви, че очаква фалитът да доведе до сериозни проблеми през зимния и летния сезон тази година. По нейни думи все още предстоят разговорите и за дъщерните фирми на „Томас Кук“ в Германия, Полша и други страни.

 

Категории Акцент, Икономика, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio