Върховният съд на Великобритания: Решението за разпускане на парламента е незаконно

Върховният съд на Великобритания: Решението за разпускане на парламента е незаконно

Законодателното събрание трябва да се свика незабавно и да се консултира с партийните лидери „по спешност“

 

Решението на британския премиер Борис Джонсън да спре дейността на парламента до 14 октомври е незаконно, реши единодушно Върховният съд на страната във вторник.

11 съдии трябваше да определят законосъобразността на решението на Борис Джонсън да посъветва кралицата да „пророгира“ (спре дейността) на парламента, което бе определено от опозицията като „изключително дълъг“ период.

„Съдът е длъжен да заключи, че решението да се посъветва Нейно Величество да пророгира (парламента) е незаконно, тъй като е довело до осуетяване или възпрепятстване на възможността на парламента да изпълнява конституционните си функции“, заяви съдията Бренда Хейл.

По думите ѝ актът на Джонсън е „недействителен и без последици“. Според Хейл това означава, че на практика парламентът все още заседава и от ръководството и членовете на двете камари зависи кога да се съберат.

Разпускането на парламента в принудителна почивка е „незаконно, защото то е довело до осуетяване и предотвратяване на възможността на парламента да изпълнява своите конституционни функции без разумно основание“, пише в решението, взето с единодушие от 11-те съдии.

То е удар по Джонсън, който разпусна депутатите за пет седмици, за да прекрати дебатите по неговата политика за Брекзит, отбелязва АП.

Магистратите се произнесоха във вторник, след като в продължение на три дни миналата седмица изслушваха аргументите и на двете страни. Правителството обяви, че ще се съобрази с решението на съда. В същото време се засили политическият натиск за оставка на Борис Джонсън.

След решението председателят на Камарата на общините Джон Беркоу заяви, че законодателното събрание трябва да „се свика незабавно“ и че ще се консултира с партийните лидери „по спешност“. В изявление той добави: „Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че затварянето на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за новата реч на кралицата. Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент, за да дебатира внимателно действията на изпълнителната власт и да държи министрите отговорни“.

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio