Теменужка Петкова: Шпионският скандал няма да засегне отношенията ни с Русия

Теменужка Петкова: Шпионският скандал няма да засегне отношенията ни с Русия

 

Официалните отношения между България и Русия остават незасегнати от шпионския скандал със сдружение „Русофили“ и острата декларация на българското външно министерство срещу твърденията, че съветската армия е била “освободителка“. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред бТВ.

„Шпионският скандал по никакъв начин не влияе на българо-руските отношения, които са прагматични и на база взаимен интерес“, каза Петкова. Тя разказа, че на заседанията на българо-руската комисия темата с ареста за шпионаж на председателя на сдружение “Русофили“ Николай Малинов изобщо не е бил повдигана.

Бизнесът между България и Русия обаче върви. По-рано през седмицата „Булгартрансгаз“ подписа договора за строителството на българското трасе на газопровода „Турски поток“ със саудитския консорциум “Аркад“. По тръбата ще тече руски газ за Европа.

Теменужка Петкова каза, че не очаква газопроводът да бъде спрян от ЕС, защото по него се работи по европейските правила.

Енергийният министър смята, че въпреки забавянето на проекта заради обжалване от отпаднали от търга за изграждането му компании в началото на 2020 година по „Турски поток“ може да тръгне газ. Дори и това да не стане, България не дължи неустойки, каза Петкова. Тя допълни, че Унгария и Сърбия също имат изоставане от сроковете.

България вече работи по 11 километра от участъка, които трябва да са готови до месец, каза Петкова. Газопроводът ще ползва 140 км от вече съществуваща инфраструктура. Голямото предизвикателство ще е изграждането на частта от Провадия до границата със Сърбия, обясни министърът. По договор участъкът трябва да се изгради за 250 дни, но тя изрази надежда, че срокът може да бъде намален от строителя.

Изграждането на българския участък ще струва на данъкоплатците 2 млрд. лв., но в следващите 20 години приходите от транзитни такси ще са 9 млрд. лв., каза Петкова. В момента България получава около 220 млн. лева от транзитни такси, а с пускането на „Турски поток“ се очаква удвояване на сумата.

Енергийният министър се надява проектът АЕЦ „Белене“ също да се случи. Вече имало и заявки за изкупуване на част от тока, който атомната електроцентрала „Белене“ би произвеждала.

Северна Македония била готова да купи 10% дял от дружеството, което ще реализира проекта, като гарантира и изкупуване на 10% от електричеството за целия проектен живот на бъдещата централа. Според Петкова до средата 2020г. ще приключи процедурата и ще стане ясно дали АЕЦ „Белене“ ще се случи.

На този фон Теменужка Петкова обяви, че България ще се бори и за запазване на въглищните централи, които осигуряват 46% от тока на страната. „Ще им удължим живота, както правят други страни от ЕС, като Полша, да речем“, обясни енергийният министър.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio