Атестационната комисия прие, че Иван Гешев притежава висок професионализъм

Атестационната комисия прие, че Иван Гешев притежава висок професионализъм

Утре етичната комисия ще обсъди нравствените качества на кандидата за главен прокурор

 

Прокурорската Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) единодушно прие, че кандидатът за главен прокурор Иван Гешев притежава високи професионални качества за заемане на поста.

Заседанието на КАК продължи 40 минути. На него присъстваха 10 от общо 12 членове на комисията. Отсъстваха Емилия Пенева и Наталия Стаменова. Дойде и заместник-главният прокурор Иван Гешев, съобщава „Лекс“.

Председателят на 12-членната комисия Даниела Машева изчете биографията на кандидата, наградите, които е получавал, обобщи становищата от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет, извършена в Специализираната прокуратура по времето на Гешев, мотивите на цялата Прокурорска колегия за издигането му за главен прокурор, както и становищата „за“ и „против“ тази номинация. Само четири са против, а останалите – над 70, са все положителни.

„Благодаря на тези, които са ме подкрепили и на тези, които не са, защото истината може да бъде установена само при излагането на различни гледни точки. Благодаря на цялата правоохранителна система. Моето разбиране е, че за да има резултати, трябва да има взаимодействие, а становищата показват, че такова през годините е изградено. А на тези, които казаха, че ще дадат становища, когато видят резултатите от моята работа, ще кажа, че ще останат разочаровани. Да не си губят времето и да се насочат към други сегменти в своята дейност“, бяха единствените думи на Гешев.

Към него въпроси нямаше. След заседанието на КАК той напусна сградата на ВСС като отказа да отговаря на въпроси, свързани с процедурата.

Иначе днес за първи път беше огласена статистиката за актовете, постановени от Гешев.

В периода от 2006 г. до 19 юли 2016 г., докато е бил обвинител в Софийската районна и Софийската градска прокуратура, Гешев е постановил 2969 акта по преписки, 4218 постановления по досъдебни производства, изготвил е 9 писма във връзка с международното правно сътрудничество, внесъл е в съда 230 прокурорски акта, в това число и мерки за неотклонение, взел е участие в 711 съдебни заседания.

По внесени от Гешев обвинителни актове са осъдени 233 души. Отбелязано беше, че през 2014 г. той е бил включен в екипа за разследване на фалита на КТБ.

За времето от 19 юли 2016 г. до 16 юли 2018 г. Гешев беше шеф на Специализираната прокуратура. За тези две години там са били заведени и са му докладвани 1793 административни преписки, той е издал 44 113 заповеди от административно-организационен характер. Изготвени са били 729 писма до граждани и държавни институции, които е подписал, депозирал е 44 становища по законодателни изменения, в това число и по Закона за съдебната власт. Според изчетеното от Даниела Машева кандидатът за обвинител №1 е направил 62 предложения по ЗСВ до главния прокурор. Какви са те, не стана ясно. Наред с това той е изискал и 300 доклада по преписки и досъдебни производства от наблюдаващите прокурори.

Откакто е заместник-главен прокурор са му възложени отделите „Специализиран“, „Международен“ ВКП, а от май т.г. отговаря и за отдел и „Досъдебен“.

Освен това му е възложено и да ръководи щаба при бедствия и аварии в Съдебната палата, както и да следи за организацията за гарантиране на политическите права на хората при евроизборите тази година.

„Всички тези данни свидетелстват за широтата на правната му компетентност и отличните му ръководни умения“, обобщи Даниела Машева.

Тя отбеляза още, че през март тази година Гешев е бил на посещение в САЩ, където се е срещал с представители на ФБР, а миналата година е бил в Анкара заедно с главния прокурор Сотир Цацаров. За посещението му в Русия през май миналата година не беше споменато.

Машева обаче отбеляза, че заради отличната работа на Гешев в Специализираната прокуратура докладите по Механизма за сътрудничество и проверка отбелязват положителна тенденция в борбата с организираната престъпност.

Според резултатите от проверката на ИВСС Гешев е създал отлична организация на работата в спецпрокуратурата, независимо от голямото текучество на кадри – както на магистрати, така и на служители. Преписките и делата са се разпределяли равномерно. ИВСС е препоръчал Гешев да надгражда постигнатото и да подобри срочността.

След доклада Огнян Дамянов призова той да бъде гласуван, което и беше сторено.

Очаква се утре етичната комисия да обсъди нравствените качества на Иван Гешев. А становищата на двете комисии ще бъдат гласувани от Прокурорската колегия на 9 октомври.

Снимка: БГНЕС

 

Категории Акцент-2Етикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio