БНР с внезапна профилактика и кадрови трусове

БНР с внезапна профилактика и кадрови трусове

Внезапна профилактика спря ефира на БНР в петък. В продължение на часове предаванията можеха да се чуят само онлайн. Това се случи непосредствено след скандалното сваляне от ефир на водещата Силвия Великова и отнемането на ресора й – съдебната власт. Според информация в медиите колегите на Великова са отказали да водят сутрешното предаване вместо нея и така се е стигнало до „профилактика“.
Ръководството на обществената медия се опита да коригира стореното, като само след няколко часа върна журналистката като водеща на „Преди всички“, но с уговорката, че ще има още един водещ за баланс, защото Великова била пристрастна. Според нея обаче върху ръководството е имало натиск за отстраняването й от ефир, докато Иван Гешев не бъде избран за главен прокурор.
Случващото се събра десетки журналисти от най-различни медии пред сградата на БНР.  Те се обявиха в подкрепа на Силвия Великова и на свободата на словото. Междувременно СЕМ започна проверка защо БНР обявява профилактика, без да предупреди институциите, включително Комисията за регулиране на съобщенията. Спирането на ефира може да се приеме и като закононарушение, тъй като БНР е стратегически за националната сигурност обект.
В същото време Бойко Борисов съобщи от Русе, че не е оказвал натиск за махането на Великова, даже напротив – помолил да предадат на шефа на радиото, че като лидер на партия ГЕРБ може да организира парламентарното мнозинство да му поиска оставката. „Главанаци с главанаци“, реагира в специфичния си стил Борисов.
По време на журналистическия протест пред БНР назначеният вчера за шеф на „Хоризонт“ Николай Кръстев подаде оставката си, като аргументите му се основават на липсата на достатъчно административен опит.
На протеста наред с журналистите дойдоха и политици – Стефан Тафров, Христо Иванов, кандидатът за столичен кмет Борислав Игнатов, Тома Белев, председателят на СБЖ Снежана Тодорова, представители на други журналистически организации, социолози и политолози. Сред колегите си беше и набеденият за шпионаж бивш главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов заедно със съпругата си Дора Чичкова и журналисти от левия вестник.
Много журналисти, работещи в националното радио, не се побояха да застанат извън сградата и да протестират.
Категории Акцент, Общество