Кръглата маса от 1990 г. реши съдбата на България за десетилетия напред

Кръглата маса от 1990 г. реши съдбата на България за десетилетия напред

Едно ново Велико народно събрание трябва е предшествано от широк дебат какво да се промени

„Студия Трансмедия“ започна дискусия, в която искаме да очертаем основните направления за промени в  държавното устройство, с които България да се превърне в цивилизована европейска държава. Целта е да очертаем първо причините, поради които в последните 30 години сме сякаш в омагьосан кръг и трудно се придвижваме към поставените цели.

След есето на Георги Василев и първия текст за Кръглата маса от Рени Нешкова днес продължаваме с ретроспекция, разкриваща същността на тази обществено-политическа инициатива.

 

Кръглата маса не просто легитимира БКП като една нормална лява партия, в която добрите в нея са надделели над лошите, но така я постави и в позиция да критикува всичко ново, което трябваше да се свърши. Не беше трудно. Не само защото БКП държеше медиите, а защото самите опити за реформи бяха препънати, компромисни и половинчати, а и продължителни. Форумът реши съдбата на България десетилетия напред. Под мантрата „мирен преход“ БКП се окопа отново във властта.

В обращение влезе думата „фашизъм“ за обозначаване на новия враг и всяка стъпка за демократизиране на страната. И колкото повече се отдалечаваме от 1990-а година, толкова повече се засилва тенденцията да се подклажда организираната носталгия по времената на соца и мъката за отнетото от демокрацията.

За това помага и тревожната атмосфера в света, поддържана с много усилия, пари и включването на световно известни личности в кампанията – климатична катастрофа, сексуални модификации и всякакви чудесии. Ето малък откъс, излязъл в News Front, който в синтезиран вид показва манталитетни поражения, характерни за днешната наследничка на БКП. В него също се критикува Кръглата маса, но от друга позиция:

„Кръглата маса докара на политическата сцена странни личности, които се разделиха на «ляво» и «дясно», създадоха утопията на някакъв плурализъм, унищожиха естествената политическа еволюция и се превърнаха в огромен политически тумор.

Превратът от 10 ноември 1989 г. трябваше да донесе промяната. Донесе катастрофа. От Политбюро в София никой не предполагаше какви огромни тектонични пластове се разместват и каква съдба очаква СССР, източноевропейския социализъм, Европа и целия свят.

Заговорът срещу СССР и Русия, срещу социализма и въобще срещу цялата световна геополитика беше грандиозен. Той продължава и сега.

Постижението им е невероятно — да ликвидираш държава, да разграбиш всичко, да унищожиш земеделието, да докараш народа до най-ниската демография в цялата му история, да създадеш банки-бандити, които след това да ликвидираш, без да има виновен, да унищожиш огромна външна търговия, да приватизираш за стотинки основни фондове за милиарди долари, да навиеш инфлация, измерваща се с хиляди пъти, да докараш милиони човешки същества до ръба на пропастта, да ликвидираш всички социални постижения, да издигнеш престъпността до равнището на американските телевизионни трилъри, да изкараш наркотрафика на улиците, да унищожиш образованието, да редуцираш човешкия живот до битка за оцеляване…“

Вероятно сайтът се списва от недоволни леви идеолози, останали встрани от  „модерната“ лява демагогия на овластения кръг на политически субекти, които успяха да клонират модела в други партии, обществени групи чрез мощни медийни инструменти. Смениха стила, но същността се запази.

В ход бе сценарий за дестабилизация на страната. Във властта или извън нея левите винаги имаха начин за измъкване: нали искахте демокрация, ние само следваме вашия модел. Правителството на Любен Беров, контролирано от БСП и ДПС, непрекъснато афишираше, че управлява с програмата на СДС.

Демократите от времето на Кръглата маса не разполагаха с никакви медии. СДС получи разрешение от правителството да издаде плакат за началото на Кръглата маса, който тайно се трансформира във вестник „Кръгла маса“, отпечатан и изнесен през задния вход на печатницата.

Александър Йорданов припомня: “Кръгла маса” дори нахалстваше – призоваваше да се четат и разпространяват останалите нелегални издания – вестниците “Алтернатива” и “Независимост”, списанията “Мост”, “Глас” и “Време”. Спомням си изненадата, изписана на лицето на покойния Андрей Луканов, когато видя в залата за заседания на Националната кръгла маса вестника, думите му бяха: “Кога успяхте!”

Кръглата маса постави много въпроси, искани от опозицията, и реши някои – премахване на първичните партийни организации по месторабота; възстановяване на свободния печат; заличаване на чл. 1 от Конституцията за ръководната роля на комунистическата партия и провеждането на избори в условията на плурализъм и многопартийна система. Отменено бе и софийското жителство – един от най-репресивните актове на тоталитарния режим.

Но не се справи с основната задача – да не разделя правителството на БКП и самата БКП, обозначавайки ги като два различни субекта, от които партията е нещо съвсем различно. Това отвори широко вратата за силовия диктат на комунистическите структури във всички сфери на живота. БКП седна от другата страна на Кръглата маса, както Сталин до Рузвелт и Чърчил. Участието на комунистите в Кръглата маса за демократични реформи стана, както това на СССР  във Втората световна война.

И като резултат – първите свободни избори за ВНС бяха фалшифицирани. Лустрацията се отложи, голяма част от досиетата бяха изгорени или скрити за по-късно ползване за целите на политическия рекет, старите ДС-ари се укриха в уж новите тайни служби като вече демократизирани и деполитизирани. Сините приеха един пожелателен закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, което не попречи в учебниците същият този режим да бъде представян като нормален период с някои грешки, допуснати от някои ръководители, но в никакъв случай като неизбежност, произтичаща от самата същност на комунизма.

И ако изобщо можем да се учим от грешките си, за да не ги допускаме повече, нека го направим с цялото съзнание, че определяме бъдещето на децата си. Ако искаме Велико народно събрание, нека преди това да сме наясно какво точно трябва да свърши то. Новата Кръгла маса, или както и да се нарича, трябва да държи политическата класа по-надалече. Как да стане това, е въпрос на дебат, на хора с възрожденски хъс и способни да гледат напред.

Публикуваме документа „Кратка предизборна платформа на СДС“ от 1990 г. Какво искахме, какво се реализира и какво бихме променили днес?

Четири десетилетия Комунистическата партия управлява нашата страна. Всичко, казано от Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, бе експериментирано върху „гърба“ на българина. А какви са резултатите? Масова бедност, съсипана природа и замърсени градове, унищожено селско стопанство, остаряла, едва кретаща индустрия, морална деградация и духовна разруха, изолация от Европа и въобще от развитите страни, етнически конфликти, ниска раждаемост. Затова ние казваме: СТИГА ЕКСПЕРИМЕНТИ! Искаме да живеем като нормални хора, а не като опитни животни. Време е Комунистическата партия да отстъпи място на новите обществени сили, способни да изведат България от тежката морална и социална криза.

Какви са нашите цели, целите на Съюза на демократичните сили? Уважаваме свободата, човешкото достойнство и труда на всеки български гражданин без разлика на пол, образование, етнически произход, вероизповедание, идеологическа ориентация.

Утрешна, единна и цивилизована България да се присъедини към демократичния и модерен европейски свят, към бъдещата европейска конфедерация. Да не присъства само географски в Стария свят, да не бъде забравен кът от континента.

Пътят е един: цъфтяща икономика, разкрепостена духовна култура, демократично парламентарно устройство, правна уредба, гарантираща гражданските свободи.

Ние ратуваме за дълбоки демократични реформи. Само те ще изведат страната от състоянието на международна изолация, в която я вкара БКП.

Съюзът на демократичните сили няма да робува на клишета като „социализъм“ или „капитализъм“, на идеологии и кабинетни измислици.

Искаме всеки български гражданин да ползва правата, които му се дават съгласно международно признати документи. Нека тези права бъдат запечатани и гарантирани в нова конституция и законодателство.

Ние признаваме уважаваните от всеки нормален човек ценности:

Трудът е най-съвършена форма на вяра, нравственост, обществена активност и култура на личността. Еднакво достоен е както физическият, така и умственият труд, трудът на работника и на селянина, на наемащия и на наемания.

Всеки гражданин има право на свободна трудова инициатива, щом съществува пазар за стоките, които произвежда и те не застрашават здравето на хората.

Професионалната компетентност ще намери истинското си осъществяване само в свободното общество. Честният и способен човек няма да се пренебрегва, да се лишава  от инициатива, да не му се дава възможност да израства професионално. Ще се пресече пътят на циничните партийни кариеристи, които разчитаха на „идеологическата си вярност“, за да преуспеят. Отхвърляме фалшивия им професионализъм и големите думи, които доведоха до крах икономиката, просветата, здравеопазването, целия ни живот.

Съюзът на демократичните сили вярва на трудолюбивите и почтените, на умните и способни хора: работници, селяни, учени, художествени творци, технически интелигенти, стопански дейци, дипломати, дейци на културата, военни, пазители на реда.

Ще се борим за политически, социални и стопански условия, които ще възродят българското трудолюбие, ще разгърнат инициативата и способностите на кадърните хора. Бъдещето на България е неделимо от развитието на частната собственост.

Нашето стопанство, съобразено с природните и човешки ресурси, ще бъде стопанство на земеделието, леката промишленост, услугите и туризма, както и на всички други доходоносни отрасли. Ще осъществим правни и фактически гаранции за различните форми на собственост, ще извършим усилена денационализация на държавната собственост и ще дадем пълна подкрепа на печелившите предприятия.

Чрез радикални и бързи действия, с цената на временни трудности, ще изградим пазарно стопанство.

Особено решително ще извършим промени в националното земеделие и животновъдство. Земята ще се върне на нейните собственици или на техните наследници. Човек ще може свободно да купи и продаде земя. На нововъзникналите частни стопанства ще съдействаме с най-благоприятно кредитиране.

Цялата ни икономическа политика ще бъде ориентирана към създаването на трайни и дълбоки връзки с развитите западни страни, без да губим традиционните си партньори.

Ще осъществим в разумни срокове конвертируемост на националната ни валута. Ще търсим взаимноизгодното сътрудничество с чуждите капитали, ефективния банков кредит и помощ от икономически силните.

Едни от най-добрите български икономисти и юристи са членове на СДС.

По въпросите на екологията и възстановяването на природната среда ще водим научно обоснована и компетентна политика.

В редиците на СДС са „Екогласност“ и Зелената партия, където членуват най-способните еколози на България.

Спокойствието и сигурността на отделния човек ще бъдат гарантирани единствено от демокрацията.

Комунистическата партия, макар и да сменя компрометираното си име, остава партия на диктатурата, изостаналостта и икономическата криза. Тя е партия на политическото напрежение и насилието.

Демокрацията, за която се борим ние, ще даде възможност на всеки човек – както това става в страните от Европейската икономическа общност – сам да издържа семейството си, да го брани социално и морално, да строи и обзавежда дом със собствени сили, със своите трудови пари, да пътува по света и да се чувства негов гражданин.

Хората ще добият ново самочувствие, ще се издигнат духовно и материално.

Край на зависимостта от партийните чиновници и бюрократи, които ни раздават работа, жилища, жителство, образование, та даже и имена! Всеки човек ще живее там, където пожелае, без да работи пет, десет или петнайсет години за жителство или за жилище.

Специално внимание ще обърнем на въпросите, които засягат равенството на гражданите. Българи, турци, евреи, арменци, цигани ще градят общата ни родина – единна и неделима България.

Всички ще имат равен достъп до конкурсите в научните институти, радиото, телевизията, военните училища, дипломатическата кариера.

Без да си затваряме очите пред извършените престъпления, ние няма да се ровим в миналото. Нашият поглед е отправен напред в бъдещето на България, ето защо незаконно отнетите права на завърналите се от Турция ще бъдат възстановени.

Ще се даде простор на разнообразни общности – трудови, политически, социални, религиозни и други. Човек сам и най-точно ще избира своята принадлежност, ще бъде сред близките си хора, ще се усеща значим и ще изпитва истинско удовлетворение от това, че се е родил в България.

Нека се върнем към онова, което са ценили нашите бащи и деди, към вярата в Бога, към свободата на съвестта, което укрепва духа на индивида и на цялото общество.

В името на спокойствието и сигурността на гражданите, държавата ще създава условия за развитие на всички форми на социалното осигуряване, ще гарантира минимален доход на неработоспособните, ще поеме грижата за сираците, за децата и майките, ще осигури хуманна пенсионна политика.

Социалната и религиозна благотворителност и милосърдие ще бъдат също форми на помощ за временно или трайно непригодните за трудова дейност и засегнатите от бедствия.

Парламентът на страната ще определя минималното почасово заплащане в зависимост от икономическата ситуация и жизненото равнище.

СДС се обявява за неприкосновеност на семейните отношения, семейната собственост и конституционните гаранции за живота, имота и честта на отделния човек.

Наша цел в общественото и икономическо изграждане на страната ще бъде: доходите на единия от съпрузите да са достатъчни за издръжката на семейството. Жената да е свободна в професионалния и социалния си избор.

Ние ще стимулираме физическото, интелектуалното и общокултурното развитие на децата и младежите. Те трябва да растат като самостоятелни, предприемчиви, пестеливи и толерантни хора, способни да се трудят, да рискуват, да печелят и да преуспяват.

Наш идеал са личностите, активни в труда, човечни в отношенията с другите хора, предани на семейството си, неопетнени пред закона и пред Бога.

Чрез мирна, законна, последователна и неотстъпна дейност искаме да изградим една хуманна и съвременна страна. Държавните символи, официалните празници и географските наименования ще приведем в съответствие с историческата традиция, демократичното бъдеще на страната и волята на народа.

Нека насилието, демагогията, корупцията, страхът, нравствената и трудова деградация си отидат заедно с тоталитарния режим, „сътворен“ от Комунистическата партия.

Предстои ни тежък труд за социално и морално прераждане, докато заемем своето достойно място в бъдещата единна, цивилизована и свободна Европа.

Главната пречка пред новото Българско възраждане е властта на БКП. Тя винаги е била опора на тоталитаризма и безправието, на стопанския застой и духовната изостаналост. Граждани, отхвърлете я с вашия глас, отворете пътя за Отечеството към едно ново бъдеще.

Нека изградим с общи усилия свободна и демократична държава, която да осигурява законните ни права и интереси.

За осъществяването на тия цели се бори днес Съюзът на демократичните сили в единодействие с цялата опозиция.

Идват избори. Гответе се морално за тях. Подкрепяйте кандидатите на демократичната опозиция в името на бъдещето и щастието на родината.

Да живее България!

С нами Бог!

Категории Анализ, МненияЕтикети

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова