Заради теча от НАП трябва да падне правителството

Заради теча от НАП трябва да падне правителството

 

Новината, че НАП вече дава възможност за детайлна справка да провериш кои точно данни са ти изтекли, буди доста въпроси. На първо място – с каква скорост се действа. Тази справка човек трябваше да може да направи веднага след като стана ясно, че 5 милиона българи вече са с публични данни.

Следва въпросът защо „взетите мерки” – разбирай, отстраняване на хора от средния ешелон – са толкова неадекватни. При подобен гаф трябваше не само шефът на НАП, но и финансовият министър да подаде оставка. Това, че имаше арестувани и обвинени в хакерство, съвсем не оневинява чиновниците, допуснали всичко това да се случи.

Да не говорим, че в други общества за такива управленски мърлящини падат правителства. У нас – не. Харесваме си управлението и каквото и да ни стори, то е за наше добро. Ето, сега сайт ни е пуснало и можем да разберем доколко сме се оголили. Ами да, нали се борим за прозрачност. Вече е напълно прозрачно кой кога какви доходи е декларирал, какво му е ЕГН-то, къде живее и т.н.

Мащабите на това бедствие се позамазаха с типичните за управлението на Борисов похвати, базирани на изпитаната практика „ден да мине, друг да дойде”. Хората наистина позабравиха, поне повечето. Останалите, които помнят какво се е случило, хукнаха да си сменят личните карти и паралелно с това и другите документи. Хабят време, хабят нерви и усилия, а също така и пари.

Впрочем, това с парите също си е повод за бунт. Откъде накъде данъкоплатецът ще плаща за нечия немарливост? Справедливото наказание би било от джобовете на виновниците да бъде платено. Те са бедни, да, знаем. Българският управник е истински бедняк и ако не са подкупите, да е умрял от глад. Но бедни – не бедни, те са тези, които трябва да платят, а не ние, потърпевшите. Това е върхът на цинизма. Ако го преглътнем, значи си го заслужаваме.

Колкото и да ни уверяват управниците, че няма страшно, то тепърва предстои. И когато започне бумът с документните измами, независимо дали довеждат до имотни или кредитни такива, сегашните мошеници ще ни се виждат като червенокръстки деятели.

5 милиона българи не са никак малко. Ако поне половината от тях имат някакъв поне малко жив граждански инстинкт, трябва да го проявят. Другото би било сън, от който събуждане няма да има.

Категории Общество, Политика