Решението Пламен Георгиев да стане консул във Валенсия е взето без обсъждания

Решението Пламен Георгиев да стане консул във Валенсия е взето без обсъждания

 

Решението бившият шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев с внушителната недекларирана тераса с барбекю е било одобрено без никакви аргументи и никакви обсъждания от правителството. На заседанието на 7 август не присъства пълният състав на кабинета, а точката е последна в дневния ред, показва стенограмата.

Докато за други решения премиерът иска вносителят или съответният гост да разясни защо е необходимо приемането на дадено предложение, тук само се изчита проектът на точка №18: „Проект на Решение за назначаване на генерален консул на Република България във Валенсия, Кралство Испания“ и премиерът Бойко Борисов казва: „Приема се“.

Противно на практиката за оповестяване в резюме на приетите от Министерския съвет решения и постановления, в този случай правителствената пресслужба замълча. То не може да се намери и сред проектите за решения, които се публикуват за обществено обсъждане месец преди разглеждането им от кабинета.

Георгиев, който се прочу с барбекюто на огромната си тераса, подаде оставка като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на 31 юли. Тя беше гласувана от парламента още същия ден и се очакваше да се върне на работа като прокурор в Спецпрокуратурата.

Изпращането му във Валенсия предизвика възмущение и протест сред българската общност в Испания. Защо ни е консул, който владее испански на ниво А2, попитаха хората. Българското дипломатическо дружество (БДД) също излезе с остра позиция срещу назначението на Георгиев за генерален консул във Валенсия. Според авторитетната организация бившият прокурор е некомпетентен, а назначаването му уронва имиджа на мисиите ни зад граница.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio