Шефът на АПИ за пожара в сметището: Отговаряме само за терена, върху който пада сянката на съоръжението

Шефът на АПИ за пожара в сметището: Отговаряме само за терена, върху който пада сянката на съоръжението

 

Агенция пътна инфраструктура (АПИ) няма задължения да изчисти тоновете отпадъци, струпани незаконно под моста на магистрала „Струма“ край Дупница, където преди десет дни избухна пожар и повреди съоръжението. Това стана ясно от думите на шефа на агенцията Георги Терзийски пред Нова телевизия.

В петък сутрин той отиде на място, за да провери как върви „почистването“. Около моста продължават да стоят тонове отпадъци, струпани от фирмата „Феникс ресурс“. Според Терзийски обаче това не е проблем на АПИ. Той обясни, че агенцията има задължение да почисти само терена, върху който пада сянката на съоръжението и два метра извън него.

Това е сянката на съоръжението плюс два метра от нея. Т.е. съоръжението, проектирано върху земната повърхност и два метра от нея“, обясни шефът на АПИ. На въпрос какво прави агенцията, ако има боклуци или пожар на третия метър от сянката, Терзийски отговори: Можете да попитате собствениците на земята, собственика на фирмата за рециклиране. Ние като отговорен собственик правим всичко възможно“.

Терзийски ще проверява работата по разчистването на магистрала „Струма“ само ден, след като зам.-кметът на Дупница Крум Милев обяви, че общината няма средства да почисти отпадъците, струпвани от фирма „Феникс ресурс“ през последните пет години.

Огънят под моста при 62-ри километър на магистрала избухна след предупреждения до пътната агенция за подобна опасност. От дупнишката община твърдят, че още преди година са предупредили АПИ, но оттам не дошъл дори отговор на писмото им. След избухване на пожара от агенцията разпоредиха спешна проверка на всички 27 областни пътни управления. Целта е да се установи дали и на други места има „нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут“.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова