Отново неразбории с „перките“ по столичната улица „Граф Игнатиев“

Отново неразбории с „перките“ по столичната улица „Граф Игнатиев“

 

Каменните павета по „Графа“, наричани „перки на акула“, предизвикаха истинска буря от емоции в социалната мрежа, родиха вицове и остроумия по повод продължилия неестествено дълго некачествен ремонт.

Поредният инцидент с жена, спънала се в понеделник в ограничителите,  отново предизвика въпроса защо Столичната община цяло лято не успя да ги замени.

Междувременно мъжът, който е бил с пострадалата, откърти три от „перките“ и ги захвърли по улицата с обяснение, че това е „гражданско неподчинение“. А прокуратурата снощи му повдигна обвинение за повреждане на чужда собственост по хулигански подбуди.

Йорданка Фандъкова заяви пред „Дневник“ още през юли: „Ограничителите всеки момент ще бъдат сменени. Вече са произведени новите“. Повече от месец от тогава, а острите каменни блокчета,  стоят край трамвайното трасе.

Столичниият кмет отново заяви, че първата партида от новите ограничители вече била готова и пристигала до края на седмицата.

Новите ограничители са познатите чугунени колчета, тип „боларда“, одобрени от експертите на главния архитект на София Здравко Здравков още през май. Тогава медиите получиха обяснение, че ще е необходимо известно време те да бъдат произведени – общо 600 на брой, и веднага ще бъдат сменени.

На 21 май ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ получи Акт 15 за завършване на строителството на обект, но с това неговото ползване още не беше разрешено. Актът беше със забележки за нередности, които трябваше да бъдат отстранени до 28 май. Сред забележките обаче липсвала смяната на опасните ограничители, тип „перка на акула“, тъй като изборът на новите чугунени колчета бил направен след подписването на договора между фирмата-изпълнител „Джи Пи Груп“ и възложителя Столичната община, обясниха тогава от строителния надзор.

Това положение усложнило смяната на ограничителите, тест според Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) смяната не е разрешена. Въпреки това научаваме, че „перките“ по столичната улица „Граф Игнатиев“ започва днес. Част от новите ограничители вече са пристигнали и се извършва подготовка за смяната.

  • Александър Рогачев, който бе задържан за 24 часа, разказа днес пред Нова тв: Исках да заявя, че някой нещо трябва да направи, за да събуди това заспало българско общество.

Той допълни, че е направил това в момент на афект. „Видях, че жена ми лежи потънала в кръв. Брадичката й беше разцепена. Имаше рани по ръцете и колената й. Внесох я на ръце в магазина. Помолих комшията за един „кози крак”, защото тези неща са трудни за пренасяне и ги избутах на трамвайната линия абсолютно умишлено“, обясни Рогачев, който стопанисва търговски обекти в района.

 

Тепърва предстои приемане на Акт 16 , който ще даде разрешение за ползване на ул. „Граф Игнатиев“. Не е ясно защо общината е забавила това искане и дали е заради смяната на „перките“ или отстраняване на други нередности.

От ДНСК обаче обясниха, че когато и да започне издаването на Акт 16 на ул. „Граф Игнатиев“, „няма да се взираме във вида на ограничителите – дали са „перки“, дали са чугунени колчета. Каквото главният архитект е одобрил и както го е приобщил към проекта, това ще е“, казаха от строителния контрол.

Това дава реална възможност на Столичната община да ги смени час по-скоро и без усложнения в законовите процедури. И да предотврати следващи инциденти и травми – физически, и емоционални.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio