Тръмп потвърди интереса си за купуването на Гренландия

Тръмп потвърди интереса си за купуването на Гренландия

 

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е проучвала възможността Гренландия да бъде купена от Дания. Това потвърди самият държавен глава, цитиран от американски медии и ДПА.

Островът представлява „стратегически“ интерес, но „първо трябва да разберем дали те проявяват интерес“, каза той, след като властите на Дания и самоуправляващата се Гренландия категорично бяха заявили, че земята им не е за продан. „Разглеждаме въпроса“, макар той да „не е първи в списъка с приоритети“, добави Тръмп пред репортери, цитиран от USA Today.

„В основни линии това е голяма имотна сделка. Много може да се направи“, обясни президентът пред камерите. По думите му „стратегически би било добре“ за САЩ, докато за Дания Гренландия носи „голяма загуба“. Темата ще бъде засегната, ако Тръмп посети „съюзника“ Дания в началото на следващия месец, обясни още Тръмп.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди по-рано, цитиран от „Асошиейтед прес“ и БТА, че президентът Доналд Тръмп иска да помисли за възможността да купи Гренландия въпреки изявлението на правителството на полуавтономната територия на Дания, че тя не е за продан, предаде „Асошиейтед прес“.

Къдлоу каза пред телевизия „Фокс“, че не може да предскаже какво ще се случи, но нарече Гренландия стратегическо място с много ценни минерали. Гренландия е разположена между Атлантическия и Арктическия океан.

Американските военни от години разполагат с военновъздушната база Туле в Гренландия – най-северната американска база. Тя е част от глобалната мрежа радари и други сензори, които издават предупреждения за балистични ракети и осигуряват наблюдение на космическото пространство, посочва АП.

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio