Агенцията по храните е обявила спешни поръчки в края на чумата по свинете

Агенцията по храните е обявила спешни поръчки в края на чумата по свинете

Милионите левове се искат с мотив за форсмажорност на ситуацията и на пряко договаряне

 

Българската агенция по безопасност на храните е обявила няколко експресни обществени поръчки за покриване на разходи по загробване на умъртвени заради чумата по свинете животни. Поръчките са за милиони левове, повечето са от началото на август и с мотива за форсмажорност на ситуацията те са преминали с пряко договаряне, съобщава в. „Сега“.

Поръчките са дадени на големите свинекомплекси. Изданието посочва, че те са бързи, но в същото време са обявени доста след като е започнало и даже приключило умъртвяването на животни в съответните райони на страната.

Четирите поръчки са за областите Русе, Велико Търново и Силистра и са общо за 5.1 млн. лв. По тях са предвидени отделно пари за дезинфекция на стопанствата извън свинекомплексите, като тя е възложена на една и съща фирма – „Биоконтрол Корпорация“, и е на стойност 1.3 млн. лв. без ДДС.

През първата седмица на август агенцията е пуснала поръчка и за доставка и монтаж на техника за изследване на проби. Тя е за 450 хил. лв. Компанията, която я спечели, ще трябва да обучава и екипа на агенцията как да работи с техниката в разгара на заразата, отбелязва вестникът.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio