Българите във Валенсия не искат Пламен Георгиев за консул

Българите във Валенсия не искат Пламен Георгиев за консул

 

За часове стотици българи подкрепиха петицията срещу решението на правителството да назначи бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия.

В петицията българите, живеещи в района на Валенси, отправят въпроси към премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева относно назначаването, а именно за наличието на конкурс, за съответното образование и за владеенето на чужди езици от Пламен Георгиев. Българите във Валенсия са категорични, че бившият шеф на антикорупционната комисия не е подходящ за този пост.

„В интернет излезе много негативна информация за този човек, включително и това, че има много ниско ниво на испански език. Консулите ни във Валенсия досега са били на много, много високо ниво. В момента, в който се изпрати такъв човек тук да ни е консул, положението ще стане много несигурно. Не за самото консулство, а за хората, защото работата на един консул не се свежда само и единствено до това да подписва документи. Този консул трябва да се среща с хора, трябва да се среща с испанци, с испанска администрация, трябва да говори пред хора“, заяви Пеци Петров – един от огранизаторите на петицията.

„Аз, честно казано, вчера за пръв път чух името му, няма смисъл да го крия. Погледнахме в интернет и се оказа, че има много нередности около самото му назначаване. Затова направихме петицията, която няма да е последният ни акт за питане за какво става въпрос и защо този човек идва във Валенсия. И не на последно място искам категорично да заявя, че ние нямаме политическа обвързаност с нито една партия в България“, сподели огранизаторът.

Българите във Валенсия са решени на други стъпки, за да предотвратят новото назначение.

„Абсолютно не вярваме, че този господин ще се справи със задачите, които са в консулството. Аз нямам нищо против него лично, но той просто не е за това място. Искаме да спестим много ядове на всички“, каза още Петров.

Той допълни, че се планира евентуален протест пред консулството.

„Спонтанните протести много бързо стават в Испания. Разрешения от кметствата много бързо се взимат“, добави Петров.

За десетина дни Пламен Георгиев смени три поста. В края на юли парламентът прие оставката му като шеф на Антикорупционната комисия. Няколко дни след това Висшият съдебен съвет го възстанови като прокурор в спецализираната прокуратура, а четири дни по-късно правителството го назначи за генерален консул във Валенсия.

„Назначава се некомпетентен, нарушаващ законите и моралните норми, компрометиран и нагъл човек. Това не е назначение в помощ на българските граждани в Испания, а удобна служба за наш човек. С такъв консул по-добре да няма консулство. Резултатът ще е еднакъв, пише гражданин подкрепил петицията.

„Против съм такъв субект с лоша репутация и неотговарящ на изискванията да заема този важен пост“, допълва друг от подписалите.

Сред мотивите на подкрепилите петицията е и добрата работа на досегашния консул Цветелин Цолов, който ще бъде прехвърлен в новооткриващото се консулство в Барселона.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio