Адвокат Стефанов: Фирмата майка на „Тад груп“ е подготвила искове за 6-7-цифрова сума

Адвокат Стефанов: Фирмата майка на „Тад груп“ е подготвила искове за 6-7-цифрова сума

 

Фирмата майка от Калифорния „Тад груп“ (TAD Group) е подготвила искове във вашингтонския търговски арбитраж срещу България по конвенцията за защита на чуждестранните инвеститори, тъй като целият бранд страда. Става въпрос за шест-седемцифрена сума, която ще бъде поискана от държавата.

Това каза в ефира на бТВ Георги Стефанов, адвокатът на един от обвиняемите по делото за хакерската атака срещу НАП – собственика на българския клон на компанията Иван Тодоров, който е в ареста.

„За нас е необяснимо защо той е задържан, тъй като най-малко данни в делото има за него. Името му не се споменава нито от свидетели, нито от каквито и да е други доказателства“, каза Стефанов.

„Нямам представа защо изобщо е поискана такава мярка за неотклонение спрямо него. Това поставя обвиняемите в едно неравнопоставено положение. Най-вероятно ще се борим за изменение на мярката“, добави адвокатът. По думите му не може един неосъждан човек, който се занимава с легален бизнес, да бъде задържан като общественоопасен, каквито са мотивите на прокуратурата.

Иван Тодоров е обявен за подбудител на хакерската атака срещу сървърите на приходната агенция, от които бяха източени личните данни на над 5 млн. души. Със същото обвинение е търговският директор на „ТАД груп“ Георги Янков. За извършител е сочен служителят на фирмата Кристиян Бойков.

Адвокатът обяви, че са подготвени искове пред съда по правата на човека в Страсбург. „Защото целият този натиск нарушава презумпцията за невиновност. Пресконференциите, дадени непосредствено преди съдебните заседания по гледане на мярката, безспорно влияят на съда. Защото съдът е жив човек, той е субективен в една или в друга посока. Не може да му се влияе, има решение на съда по правата на човека, че това е недопустимо“, заяви Стафанов и посочи, че визира твърденията на прокуратурата за виновност.

„Не може прокуратурата да излезе пред телевизионните екрани и да твърди, че някой е виновен. Може да твърди, че са внесли обвинения, че са събрани доказателства, но не и това откровено обвинение и твърдение за виновност и едва ли не вече имаме осъдени, е недопустимо“, каза той.

Според адвоката, Иван Тодоров е натопен или от конкурентна фирма, или от някой, който има интерес „Тад груп“ да бъде закрита. „В делото има двама свидетели, които са бивши служители на фирмата на изпитателен срок и са работили по един месец там. Не са имали никакъв досег с Иван Тодоров, освен при назначаването и освобождаването им“, коментира още Георги Стефанов.

Той нарече „инсинуация“ и „картинки“ фирмените чатове, които бяха представени като доказателство по делото и в които се твърди, че Иван Тодоров е поставил на Кристиян Бойков задачата да хаква сайтове и след това да им предлага да станат клиенти на „Тад груп“. Прокуратурата цитира и думи на Тодоров, че ще свали правителството. „Той няма спомен да е казвал или писал подобно нещо. Съмнявам се в тези изнесени картинки“, заяви адвокатът.

Защитата на Иван Тодоров е внесла молба в спецпрокуратурата Кристиян Бойков да бъде разпитан пред съдия, за да присъстват и адвокатите на другите обвиняеми. Стефанов каза, че не се притесняват от разказа на Кристиян, нито от възможността той да сключи споразумение с прокуратурата. Той заяви, че няма разнобой в интересите на обвиняемите.

„Ние в политически спорове не влизаме. Ние се занимаваме само с процеса и защитата на нашите доверители. Проблемът на този процес е, че се политизира. Ако го нямаше този политически натиск, защото не може зам.-главният прокурор да говори за политика, не му е работата. Той трябва да говори за процеса и доказателствата по него, ако изобщо трябва да говори за нещо“ – така Стефанов коментира думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че „някои хора и партии поставиха интересите на 5 млн. българи след своите лични интереси, само и само да компрометират прокуратурата“.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio