Лондон разследва ролята на Путин в отравянето на Скрипал

Лондон разследва ролята на Путин в отравянето на Скрипал

 

Скотланд ярд разследва каква е ролята на руския президент Владимир Путин в използването на „Новичок“ срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, пише „Гардиън“.

Според оценката на британските разузнавателни агенции Путин вероятно е одобрил атаката срещу бившия руски агент и дъщеря му през март 2018 г. Двамата се разболяха тежко, но се възстановиха.

 

Британката Даун Стърджис почина, след като попадна на захвърлен флакон за парфюм, използван от двама руски агенти за пренасяне на бойното отровно вещество. Двамата руски агенти са обвинени за атаката. Великобритания иска да бъдат екстрадирани и издаде европейска заповед за ареста им. Интерпол пък ги издирва с червена бюлетина.

Нийл Басу, национален координатор на британската полиция за борба с тероризма, съобщи, че разследването на атаката продължава.

Следствието вече установи, че офицерът от руското военно разузнаване Денис Сергеев с псевдоним „Сергей Федотов“, е пристигнал в Лондон през март 2018 г. едновременно с отровителите на Сергей и Юлия Скрипал – Александър Мишкин („Александър Петров“) и Анатолий Чепига („Руслан Боширов“) според информация на Би Би Си.

Данни от мобилния телефон на Сергеев, които международната разследваща група Bellingcat огласи на 28 юни, показват, че в Москва той редовно е посещавал адреси, свързани с Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ), включително централата на организацията.

При пътуването си в Лондон той се е обаждал само на един номер, който според източници на Би Би Си е принадлежал на свръзката му от ГРУ. Този номер не е бил регистриран на определено лице, въпреки че руското законодателство изисква това.

Смята се, че сутринта на 3 март Сергеев се е срещнал с „Петров“ и „Боширов“ в центъра на Лондон край Темза, след което двамата преки извършители на престъплението са отпътували с влак за Солсбъри. Сергеев е с чин генерал-майор в ГРУ.

За това, че той е идентифициран като трети участник в отравянето на Скрипал, британският в. „The Telegraph“ съобщи още на 6 февруари.

Няколко дни по-късно името му беше свързано и с отравянето на българския оръжейник Емилиян Гебрев през 2015 г. Предполага се, че срещу него също е използвано нервно-паралитичното вещество „Новичок“, с което беше извършено покушението срещу Скрипал.

Преди месец САЩ наложиха нови санкции на Русия по случая „Скрипал”

 

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio