Прокурорски колективи от цялата страна в подкрепа на Иван Гешев

Прокурорски колективи от цялата страна в подкрепа на Иван Гешев

 

Един агитационен лозунг от соца гласеше:„Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията“. То така си и беше, съвсем буквално.

Ако малко пипнем фразата, тя може с пълна сила да се отнесе към „реформата“ в прокуратурата, предложена неотдавна от правосъдния министър Данаил Кирилов, главния прокурор, номинирал бъдещия главен прокурор Иван Гешев, и всички останали надолу по пирамидата.

Та бихме могли да интерпретираме милиционерския лозунг така: „Прокуратурата принадлежи на главния прокурор и главният прокурор принадлежи на прокуратурата.“ За по-стегнат израз изпускаме следствието, но то също принадлежи на главния прокурор. Както казваше навремето Иван Татарчев „Над мен е само небе.“ Небе, а не Господ, както го интерпретират напоследък някои, защото небето за разлика от Господ не се намесва в земните дела. Нещата оттогава не са мръднали.

Сетихме се за времената на  т.нар. трудови колективи, които издаваха присъди над всички инакомислещи, хвалеха и громяха „враговете на народа“, по повод днешното изказване на самотния кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Вероятно ядосан от различните мнения на някои неправителствени организации и отделни индивиди в социалните мрежи за съмнителното единство на прокурорите, той защити с нарочен текст правото им да го хвалят.

Както навремето „трудовите колективи“ яростно защитаваха правата партийна линия, така днес (2019г.) от цялата страна идват одобрителни становища за професионалните и морални качества на Гешев.

Ето какво пише в становището си Гешев, качено на сайта на прокуратурата, в защита на прокурорските колективи от цялата страна:

„Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни структури на прокуратурата и следствието, искам искрено да благодаря на всички колеги от ПРБ, независимо дали са изразили подкрепата си за мен в качеството ми на кандидат за главен прокурор, или не са го направили.“

Не е необходимо да се казва, че неподкрепящи прокурори няма. Ако случайно някой се появи, ще влезе в новините.

По-нататък Гешев продължава:

„Опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор.“ (Намек, че се оспорва мястото на главния прокурор като един от тримата големи.

А сега следва най-сладката част, която ни запраща директно в най-първите години на изграждането на соца, по чийто образ и подобие е и днешната прокуратура у нас:

„От името на главния прокурор г-н Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ обаче заявявам, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция. На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа.“

Тук Гешев се позовава на едно мнение за Силвия Соколова, свързано с конкретен случай:

„…най-добрата атестация за нея, персонално, е дадена от федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов, който в писмо до главния прокурор г-н Сотир Цацаров благодари за отличната й работа при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 година под названието “Халифакс“.

Следва заключението, съвсем в стилистиката на онези трудови колективи, които „като един“ клеймяха врага и се заканваха да отговорят подобаващо на предизвикателствата. Било затвор, в „Белене“ или в най-добрия случай – уволнение и изселване.

„Сигурен съм, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорим на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани, независимо от обществения или социалния им статус.“, завършва Иван Гешев своето послание неизвестно точно към кого. Всъщност известно е, но не го е казал този път в прав текст. Останалото ще свърши творческата трупа с един контрапротест или агнешкия хепънинг пред Съдебната палата.

Не много отдавна Съветът на Европа съвсем в прав текст отправи критики към предложения от правосъдния министър Данаил Кирилов механизъм за разследване на „тримата големи“, но единият от тях се направи, че не е чул.

В съобщението на институцията се казва, че ако такава „реформа“ се случи, тя само ще влоши още повече ситуацията у нас.

Според предложените законови промени главният прокурор трябва да се разследва от подчинените му обвинители от софийската градска прокуратура и специализираната прокуратура. Освен това към него бяха прикачени и председателите на върховните съдилища с оправданието, че европейските институции го препоръчват. Съветът на Европа излезе със специално съобщение, в което отрече това твърдение.

От посланието на Гешев днес разбираме, че подчинените му могат преспокойно да го хвалят, без да се притесняват. Защото „няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция“. Интересно, ако някой друг рече да изрази „персонална атака“ като лична позиция, как точно ще процедира пазителят на закнността Иван Гешев.

 

Категории МненияЕтикети , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова