Шефът на ГДБОП: Някои си мислят, че са хванали прокуратурата и ГДБОП за шлифера

Шефът на ГДБОП: Някои си мислят, че са хванали прокуратурата и ГДБОП за шлифера

Така Ивайло Спиридонов коментира критиките към следствените органи, че не са компетентни по темата за „ТАД груп“

 

Заданието за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите към „Тад груп“ е отвън. Знаем от кого идва.

Това заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов по бТВ. Поръчителят на атаката обаче ще стане известен на обществото на по-късен етап. По повод пуснатите вчера от прокуратурата доказателства по случая, главен комисар Спиридонов обясни, че това е много малка част от информацията, с която разполагат разследващите.

Спецпрокуратурата е трябвало да покаже до някаква степен истината, която ще стане ясна в съда, каза още шефът на ГДБОП.

Според него тези лица от ТАД груп са пример как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. „Видяхме какъв код за достъп се въвежда от охранителните камери“, каза той. Според него има достатъчно доказателства, включително и записи на разговори, които доказват, че от „Тад груп“ са атакували сайтовете на определени компании, а после са им предлагали защита.

„Колегите установиха паролите чрез камерите за наблюдение. Тези лица (тримата обиняеми от „ТАД Груп“) са пример за това как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Може ли да правиш престъпления пред камери и записване на звукови файлове? Всяко едно действие е фиксирано“, каза Ивайло Спиридонов.

„Не е безпрецедентно прокуратурата да изнася информация. И разследващите трябва да покажат до някаква степен истината, която ще стане ясна в съда. Много бързо забравяме какво се е случило само преди няколко дни. Тези обвиняеми лица обикаляха студията и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака. А какво се получава сега? Това, което беше изнесено от прокуратурата, е резултат от дългогодишната работа и неспане на служителите на ГДБОП. Нека да види обществеността какви хора ходят по студиата. Много са доказателствата. Това, което вчера беше изкарано от прокуратурата, е една малка част. Не мога да ви обясня какво има в компютъра на този младеж“, каза Спиридонов.

Той повдигна малко завесата и заяви, че на компютъра на Кристиян Бойков са открити още файлове на НАП, които не са били изпратени до медиите.

 

„На компютъра на този младеж открихме писмото, което беше разпратено до медиите с файловете от НАП… На този са базите данни от НАП, които не са разпространени. Всяко едно действие на компютъра е фиксирано с логове и се вижда кой го е извършил“, каза Ивайло Спиридонов. Той твърди, че имат доказателства, че файлът с данните от НАП е бил манипулиран на същия компютър.

Според него ГДБОП никога не е работило с „ТАД Груп“. Коментарът му беше по повод на твърденията на търговския директор на компанията Георги Янков, че е имало сътрудничество между фирмата и полицаите, разследващи киберпрестъпления.

Шефът на ГДБОП повтори твърдението на прокуратурата, че „ТАД груп“ е упражнявала киберрекет.

„Удряш сайтове на частни фирми, след това да ги рекетираш, за да им направиш системите. Много са фирмите. Хакване на системата на определена фирма, след което се изпраща човек, който им обяснява как да им бъде помогнато и да им станат клиенти“, обясни Спиридонов.

„Някои хора си мислят, че са хванали прокуратура и ГДБОП в ъгъла. Според мен са ги хванали за… как беше, за шлифера“ – така Спиридонов коментира критиките към службите и следствените органи, че не са достатъчно компетентни по тази тема.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio