Прокуратурата разпространи доказателствата си срещу „ТАД Груп“ в защита на обвинението

Прокуратурата разпространи доказателствата си срещу „ТАД Груп“ в защита на обвинението

Събрани са личните данни на магистрати – основно за прокурори и следователи в папка със заглавие: „Ne se chistiiiii“

 

Специализираната прокуратура изненадващо изпрати до медиите част от доказателствата по разследването за кибертероризъм срещу собственика на „ТАД груп“ Иван Тодоров, търговския директор във фирмата Георги Янков и 20-годишния служител Кристиян Бойков, който бе първият задържан по случая.

Това са общо 13 файла, сред които снимки на файлове от компютри, телефон, както и стоп кадри от охранителни камери в „ТАД груп“ с обяснителни бележки кое какво е.

„По повод протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определената мярка за неотклонение „парична гаранция“ на собственика на „ТАД груп“ Иван Тодоров и с разрешение на наблюдаващия прокурор публикуваме части от доказателствения материал, събран в хода на разследването“, казват от държавното обвинение в имейл.

От файловете са заличени всички лични данни, факти и обстоятелства, които според държавното обвинение биха навредили на интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази.

Освен това е разпространен и скрийншот, за който се твърди, че е на личния телефон на Кристиян Бойков – на него се вижда приложението „Телерам“ и заключен чат с наименование „Биволъ“.

„Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества“, твърдят от държавното обвинение ден след като Специализираният наказателен съд пусна под гаранция от 100 000 лв. Иван Тодоров.

Събрани са личните данни на магистрати – основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: „Ne se chistiiiii“, съобщават от Специализираната прокуратура.

„Публикуваме и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд“, пишат от прокуратурата.

„Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти“, се казва в показания на свидетел по делото.

„Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъдат привлечени като клиенти“, твърди още свидетелят.

От прокуратурата съобщават, че са открили запис от камера за видеонаблюдение от тераса в офиса на „ТАД Груп“. На кадрите се виждат Георги Янков и Кристиян Бойков, а според прокуратурата разговорът между двамата е проведен на 15 юли между 14:05 ч. и 14:15 ч. (4 часа и 52 минути след публикуването на базата данни на НАП в интернет пространството).

Кристиян Бойков споделя на Георги Янков: „знаеш ли какво почвам да се замислям…тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази… всичко ще приберат като информация за… ще си го приведат такова като информация за вътрешно ползване… ше умръ от смях.. а… това ше е най-жалко… ще бъде… ха… аз съм го пратил до Би Би Си и до „Ройтерс“… така че… “

Няколко часа по-късно, отново запис на охранителна камера, показва телефонен разговор между Георги Янков с неустановено лице. Разговорът е проведен на 15 юли между 19:39 ч. и 19:42 ч. т.е. 9 часа и 26 минути след публикуването на базата данни от НАП.

От прокуратурата твърдят, че по време на разговора Георги Янков казва: „напротив… то би трябвало да създаде работа за нас по принцип… да не говорим, че Бивол разполагат с информацията от две седмици…“, „директно с Атанас Чобанов от Бивол се говори… имай предвид, че те не са пуснати всички… те са пуснати точно до медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни и да видят за какво става въпрос правителството трябва да си замине с всички… с всички“.

Не става известно обаче по какъв начин от прокуратурата са установили съдържанието на разговорите и дали охранителната камера е записвала и звук.

Трети видеоматериал е заснел Кристиян Бойков на работното му място. Записът е направен на 16 юли в 11:13 ч. Тогава Бойков отваря tor.com. която предлага услуга за анонимно получаване и изпращане на имейли.

Установеното от камерите за видеонаблюдение се потвърждава и от историята на търсенията, извършени от служебния компютър на Кристиян Бойков, твърдят от прокуратурата. В 11:21 ч. същия ден Кристиян търси в Гугъл БиТиВи, след което отваря интернет страницата на БиТиВи и влиза в менюто за контакти, откъдето копира имейл адреса на телевизията.

После това отваря интернет страницата на „Капитал“, където открива имейл за контакти. В 11:24 ч. Кристиян отваря страницата translate.google.com, където търси превод на ключови фрази, установени и в историята на браузъра като съответстващи с определени части от пратения текст до медиите БиТиВи, „Нова телевизия“ и „Капитал“.

От прокуратурата твърдят и че от служебния си компютър Бойков е търсил пропуски в сайта на Агенция „Митници“.

Специализираната прокуратура допусна гигантски гаф – публикува ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Снимката, на която те фигурират, беше разпратена с още 12 файла плюс снимков материал до десетки медии с твърдението, че от файловете са заличени всички лични данни, факти и обстоятелства, които според държавното обвинение биха навредили на интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази.

Прокурорите направиха и втори тежък гаф – пуснаха връзка към сайт, на който се виждат данните на 2099 прокурор и следователи.

Малко по-късно Спецпрокуратурата уведоми медиите за друга своя грешка, че протестира мярката за неотклонение „парична гаранция“ единствено на собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, не и на другите двама обвинени, както съобщи по-рано.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio