Мирослава Тодорова за изтичането на личните й данни: Това е организирана анархия

Мирослава Тодорова за изтичането на личните й данни: Това е организирана анархия

Главният съдебен инспектор не се яви на изслушването й за „NE SE CHISTIII“ заради отпуск

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша съдия Мирослава Тодорова за изтеклите лични данни от имуществената й декларация, публикувана на сайта на Инспектората на съдебния съвет (ИВСС) преди две седмици. На днешното заседание трябваше да бъде изслушана главният съдебен инспектор Теодора Точкова, за да обясни как е допуснато изтичането на данните, но тя е в отпуск и изпратила писмо, че няма да присъства. В крайна сметка на този етап казусът бе затворен с приемането на декларация от съдийската колегия.

„От гледна точка на криминологията не трябва да казваме колко ни е страх, но мога да кажа, че съм обидена. Това е унизително – да полагаме усилия, да попълваме декларации, да спазваме срокове, а накрая никой да не положи усилия да не се публикуват данни, които не би трябвало.“

Така съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова отговори на въпроса на члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева дали се чувства уязвена и уплашена, след като Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) публикува на сайта си декларацията за имуществото ѝ, без да заличи адреса ѝ и данните на мъжа, с когото живее и на детето ѝ. Файлът с декларацията на Тодорова беше озаглавен „NE SE CHISTIIIII“, като официалната позиция на ИВСС е, че това е сигнал, че има технически проблем с обезличаването на чувствителната информация, а не указание тя да не бъде скрита, както повелява законът.

След като съдийката говори пред ВСС, той излезе с декларация.

В нея се казва: „Съдийската колегия намира за недопустимо публикуването на незаличени лични данни в имуществената декларация на Мирослава Тодорова на сайта на ИВСС“.

„Независимо от причините за допуснатия от ИВСС пропуск, налице е грубо нарушение на Закона за защита на личните данни и Общия регламент за защита на данните. Допуснато е посегателство срещу личната неприкосновеност на Мирослава Тодорова и на нейното семейство, както и срещу независимостта ѝ като съдия“, заяви колегията. В декларацията се подчертава, че ВСС приема с тревога оповестяването на лични данни на магистрат и заявява своята непримиримост към подобни действия.

Освен това СК настоява да се предприемат административни мерки, за да не се повтаря този случай. В декларацията се подчертава, че ИВСС „като орган съблюдаващ интегритета на съдии, прокурори и следователи, и натоварен с функции по установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт или нарушаващи независимостта на магистратите, следва с повишено внимание да пази и отстоява техните права и достойнство“.

Тодорова беше изслушана от колегията по предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който разказа как негов колега наказателен съдия му споделил, че когато крадец влязъл в дома му, изпитал облекчение, че престъпникът не е човек, когото е осъждал. И каза, че споделя тази случка, за да подчертае сериозността на огласяването на информация за това къде живее един наказателен съдия с детето си.

Мирослава Тодорова каза, че е решила да говори пред Съдийската колегия, защото ако не дойде, „това ще е съучастие в девалвацията“ и за да подчертае сериозността на случилото се с нея. „Самият факт, че съм наказателен съдия и това не предизвика загриженост, е тревожно послание. Аз по служба причинявам институционализирано страдание на някои хора, ако не приемаме, че това е достатъчно сериозно, за да предизвика реакция, значи не гледаме сериозно на собствената си дейност. От това до правния нихилизъм крачката е само една“, заяви тя.

Съдийката разказа пред ВСС, че е пробвала да отвори декларацията си от различни компютри в съда и винаги заличаването на данни от нея е било възможно. Нещо повече – тя е попълнена в същия формат, като на всички съдии от СГС. „Това го казвам, не за да подклаждам световната конспирация, а защото е обективна даденост. И защото колегите трябва да сме сигурни, че когато декларираме данни, те няма да бъдат огласени по начин, който да поставя в риск нас и семействата ни“, обясни тя.

Тодорова разясни още, че главният инспектор Теодора Точкова ѝ се е обадила едва след интервюто, което съдийката даде за бТВ. „Наистина ми се струва недопустимо, несериозно никой да не ме потърси толкова дни. Създава се впечатление, че държавата е на автопилот по въпроси, които не представляват интерес на реалната власт“, заяви тя.

Попитана от Атанаска Дишева дали се чувства като обект на особено третиране и ако е така, защо, Мирослава Тодорова отговори, че наистина се чувства така „заради множеството съвпадения, които са се случили“. „Вече беше оповестено, че съм била в тефтерче в графата „Да се удари“, сега файлът с декларацията ми е озаглавен „Не се чисти“. Няма как да забравя и че съм единственият съдия проверен за две години по сигнал на главния прокурор“, каза тя.

„Никога няма да разбера какво се е случило, съмнявам се и вие да разберете. При всички положения апелирам да изглеждаме сериозно и да подходим сериозно. С колегите разговаряме, че ако Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) няма нужния функционален, институционален и организационен капацитет, трябва да се помисли дали е оправдано да има такива правомощия. Колегите се притесняват, че публикуването на данните на техните съпрузи минава една граница, която е недопустима. Ако е възможно и с грешка да бъдат оповестени и децата, тогава вече говорим за една организирана анархия.“

 

 

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio