Тръмп номинира Джон Ратклиф за шеф на разузнаването

Тръмп номинира Джон Ратклиф за шеф на разузнаването

 

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп номинира конгресменът от Републиканската партия Джон Ратклиф за наследник на Дан Коутс на поста директор на Агенцията за национална сигурност (АНС), предава Ройтерс, цитирана от Фокус.

Коутс ще се оттегли от поста на 15 август, заяви президентът на САЩ, като обяви решението си в социалната мрежа Туитър. Тръмп му изказа благодарности за „чудесната му служба за страната ни“.

Длъжността директор на националното разузнаване, създадена след атаките на САЩ на 11 септември 2001 г., отговаря за 17-те граждански и военни разузнавателни служби на САЩ, включително и Централното разузнавателно управление (ЦРУ).

Ратклиф, член на комисиите за разузнаване и съдебна власт в Камарата на представителите, защити Тръмп по време на свидетелските показания на бившия специален съветник Робърт Мълър за двугодишното му разследване за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. и евентуално възпрепятстване на правосъдието.

Ратклиф също така обвини Мълър, че е превишил правомощията си в обширното обсъждане на доклада за евентуално възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп, след като специалният прокурор реши да не прави заключение дали Тръмп е извършил престъпление.

Конгресменът се съгласи, че Тръмп не стои по-високо от закона, но заяви, че президентът не трябва да бъде поставян и „под закона“.

Бивш правосъден министър и кмет на Хийт, Тексас, предградие на Далас, Ратклиф също е работил в адвокатска кантора. Влиза в конгреса през 2015 г., а някои лидери на Републиканската партия дори настояваха той да бъде назначен за генерален прокурор на САЩ миналата година, след като Тръмп отстрани Джеф Сешън от поста.

В писмото си с оставката Коутс заяви, че през февруари се е съгласил с искането на Тръмп да остане на длъжност и изрази увереност, че американското разузнаване разполага с необходимите способности за защита на страната, включително „за справяне със заплахите срещу нашите избори“.

„Разузнавателната общност е по-силна от всякога и все по-добре подготвена да посрещне нови предизвикателства и възможности. В резултат на това сега смятам, че е време да преминем към следващата глава от живота си”, пише Коутс.

Коутс се присъединява към дълъг списък от висши служители, които напуснаха администрацията, откакто Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г., или чрез оставка или уволнение. Той включва министъра на отбраната, генералния прокурор, двама съветници по националната сигурност, държавния секретар, директор на ФБР, многобройни висши служители на Белия дом и други членове на кабинета.

 

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio