Франция призова Тръмп да не бърка цифровите данъци и митата за вино

Франция призова Тръмп да не бърка цифровите данъци и митата за вино

 

Франция е твърдо решена да се придържа към плановете си да въведе цифровия данък въпреки заплахите на американския президент Доналд Тръмп да предприеме ответни действия, съобщава ДПА. „Ще въведем този данък, тъй като към момента няма друго международно решение“, заяви финансовият министър на Франция Бруно ле Мер.

По-рано този месец френският парламент одобри 3-процентен данък върху приходите на технологичните гиганти в страната. Той ще се отнася за приходите от цифрови услуги, спечелени във Франция от компании с над 25 милиона евро и 750 милиона евро приходи по света.

Вашингтон нарече този данък „нечестен“ спрямо американските високотехнологични гиганти. Тръмп заяви, че скоро ще обяви „значителни реципрочни мерки“ срещу Франция и заплаши да въведе мита за френските вина.

„Франция не трябваше да прави това“, написа в петък в Туитър държавният глава на САЩ. „Винаги съм твърдял, че американското вино е по-добро от френското“.

Ле Мер подчерта, че двамата проблема – наказателните мита и честното данъчно облагане на технологичните компании – не трябва да бъдат бъркани. Той допълни, че цифровият данък не е насочен само към американски компании, но също и към европейски и китайски гиганти.

 

 

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio