Полицията в Москва задържа 317 протестиращи с искане за честни избори

Полицията в Москва задържа 317 протестиращи с искане за честни избори

 

Полицията в Москва арестува 317 души, излезли на неразрешен протест пред сградата на кметството в руската столица с призив за организирането на свободни и честни местни избори, съобщава АФП.

Хиляди се отзоваха на призива на опозицията да се включат в демонстрацията, след като властите отказаха да регистрират опозиционни и независими кандидати за участие във вота за градския съвет, съобщава БГНЕС.

Митингът беше свикан по призива на арестувания за пореден път опозиционер и отявлен критик на руския президент Владимир Путин Алексей Навални. Демонстрантите окупираха офиса на кмета на Москва с искане на бъде позволено на независими кандидати да се включат в местната надпревара за градски съветници – вот, който е насрочен за 8 септември.

Целта на протеста е и да окаже натиск за промяна на строго контролираната политическа система в Русия в момент, когато популярността на Путин намалява заради натрупания от години гняв заради ниските доходи на населението.

Според властите на опозиционни и независими кандидати е забранено да участват в местните избори, тъй като според властите не са събрали необходимия брой подписи в своя подкрепа – твърдение, което опозицията отхвърля като фалшиво.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio