Тръмп заплаши с мита френските вина

Тръмп заплаши с мита френските вина

Тази мярка е в отговор на данъка във Франция, който засяга гиганти като Фейсбук и Гугъл

 

САЩ могат да наложат мита върху вноса на френски вина заради наложения цифров данък върху големите американски интернет компании. Това предупреди президентът Доналд Тръмп и намекна, че може да се прицели във френското вино.

„Франция подложи на атака наши компании и сгреши. Не трябваше да го правят. Така че мога да предприема ответни мерки – винаги съм харесвал американските вина повече от френските, въпреки че не пия вино. Така че може да наложим мита върху вноса на френски вина. Ще разговарям с президента Макрон, с когото съм в добри отношения. Но французите не трябваше да правят това“, заяви Тръмп.

По-рано този месец Франция прие законодателство за въвеждане на 3-процентен данък върху продажбите на интернет гиганти като Фейсбук и Гугъл на френския пазар. Всяка цифрова компания с приход от над 750 милиона евро е обект на новото данъчно облагане. То се прилага със задна дата във Франция и за тази година ще донесе приходи от 400 милиона евро.
САЩ са най-големият експортен пазар за френските вина и спиртни напитки. През 2018 г в страната е внесена почти една четвърт от целия износ на френски вина на стойност 3.6 милиарда долара.

Тръмп обяви още, че с новия премиер на Великобритания Борис Джонсън работят по сключването на споразумение за свободна търговия между двете страни.

„Разговарях с Борис по телефона около 17 минути, той е добър човек и мой приятел. Можем да имаме прекрасни отношения. Борис ще бъде велик министър-председател. Обединеното кралство се нуждаеше от човек като него. Аз го поздравих и той е готов да работи. Работим вече за сключване на търговско споразумение. Мисля, че то ще бъде значително постижение, защото с Великобритания можем да търгуваме от три до четири пъти по-големи обеми. Досега бяхме обременени от Европейския съюз“, каза президентът на САЩ.

Двамата лидери ще се срещнат на срещата на Г-7 през август във френския град Биариц. Тръмп и Джонсън са обсъдили също напрежението с Иран и необходимостта двете държави да работят заедно по проблема.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio