Джереми Хънт няма да е част от правителството на Борис Джонсън

Джереми Хънт няма да е част от правителството на Борис Джонсън

Новият премиер номинира за член на кабинета и своя по-малък брат Джо Джонсън

 

Новият британски премиер Борис Джонсън отстрани противника си в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори – Джереми Хънт, от министерството на външните работи. Новината съобщи самият Хънт днес, предадоха световните агенции и БТА.

„За мен щеше да бъде чест да продължа работата си на министър на външните работи, но разбирам нуждата на новия премиер да избере свой екип“, написа Хънт в Tуитър. Той обясни, че Джонсън любезно му е предложил друга роля в правителството, но той е отклонил офертата.

Джонсън е в процес на съставяне на правителството си. Повечето водещи министри от кабинета на предшественичката му Тереза Мей вече се оттеглиха, като казаха, че или сами са взели това решение, или им е било благодарено за свършената работа и са били приканени да се оттеглят. Хънт остава депутат в парламента, откъдето, както той самият каза, ще окаже пълна подкрепа на Джонсън.

Почти всички министри в кабинета на Борис Джонсън са твърди поддръжници на Брекзит. За важния пост на финансов министър беше определен 49-годишният Саджид Джавид – досегашен вътрешен министър. Той е евроскептик, който гласува твърдо за референдума от 2016-а година.

Прити Пател е назначена за вътрешен министър, Доминик Раб – за външен министър, а Стивън Баркли запазва поста на отговарящ за Брекзит.

Премиерът Борис Джонсън назначи Доминик Къмингс като старши съветник на Даунинг стрийт 10. Къмингс беше директорът на официалната кампания за излизане на Великобритания от ЕС на референдума през 2016 г.

Бившият министър на околната среда и бивш съперник на Джонсън в надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия Майкъл Гоув е назначен за канцлер на херцогството Ланкастър, роля, която традиционно се счита за де факто заместник министър-председател. Бившият държавен министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс пък беше избран за нов министър на отбраната, а Елизабет Тръс беше назначена за нов секретар по международната търговия. Ревностният поддръжник на Джонсън – Мат Хенкок, ще остане секретар по здравеопазването, а Тереза Вилие ще бъде новият секретар по околната среда.

Борис Джонсън номинира за член на кабинета и своя по-малък брат Джо Джонсън, който ще бъде заместник-министър в Департамента по бизнес, енергетика и индустриална стратегия.

Новият британски премиер Борис Джонсън свика първото заседание на кабинета си и обеща да преодолее безизходицата с Брекзит, която свали от власт предшественичката му Тереза Мей, предаде БТА.

Джонсън каза пред току-що назначените от него ключови министри, че „нашата страна е в решаващ момент в своята история“ и се зарече, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз „на 31 октомври или дори по-рано, без ако или но“. За да изпълни Брекзит, той разполага с по-малко от 100 дни, напомня АП.

Депутати от Консервативната партия, които са против Брекзит без споразумение, включително някои от министрите на Тереза Мей, отстранени от Джонсън, обещават да поведат битка, щом парламентът се събере след шестседмичната ваканция, започваща в петък. Това породи предположения, че може да бъде направен опит за сваляне на правителството с предложение за гласуване на недоверие. Друга възможност е Джонсън да свика предсрочни избори през есента с надеждата да спечели парламентарно мнозинство, за да осъществи плановете си, добавя АП.

Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне днес с доминирания от върли привърженици на Брекзит свой управленски екип, за да очертае параметрите на нова Брекзит сделка преди крайния срок на 31 октомври.

Той обеща да постигне нова сделка в рамките на по-малко от 100 дни, но предупреди, че ако лидерите на ЕС откажат – това, което той определи като „отдалечена възможност“ – тогава Великобритания ще напусне без сделка. „Убеден съм, че можем да постигнем сделка“, каза 55-годишният Джонсън при пристигането си вчера на „Даунинг стрийт“ 10 след срещата с кралица Елизабет II.

„Нощта на русите ножове“, написа в заглавие най-четеният вестник на острова The Sun, като се позова на цвета на разрошената коса на Джонсън. Общо 17 министри от правителството на бившия премиер Тереза Мей или подадоха оставка или бяха уволнени, създавайки обаче парламентарна група от врагове на новото управление.

 

Следващите редовни избори във Великобритания са през 2022 г.

На снимката: Борис Джонсън и по-малкият му брат Джо Джонсън

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio