Гешев остава без конкуренция, последен шанс в понеделник

Гешев остава без конкуренция, последен шанс в понеделник

Протест и контрапротест блокираха улиците около сградата на Висшия съдебен съвет

 

На първото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет след издигането на кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за бъдещ главен прокурор не се появи конкуренция. Така последната възможност в надпреварата да влезе още един кандидат е на 29 юли, понеделник, съобщи „Лекс“.

Този понеделник всичките 11 членове на Прокурорската колегия номинираха Гешев за главен прокурор и това изключва те да внесат друга кандидатура. Така на теория единствено министърът на правосъдието Данаил Кирилов може да излъчи такава. Той обаче вече обяви, че няма свой кандидат, но би подкрепил такъв на гражданското общество.

Дори и да се появи нов кандидат, чисто математически той няма как да бъде избран, тъй като след като поне 11-имата членове на Прокурорската колегия ще подкрепят Гешев, той може да получи най-много 14 гласа, а за избор са необходими 17.

Междувременно стотици граждани изпълниха улиците около сградата на Висшия съдебен съвет, като блокираха движението на трамваите и огласиха околността с викове „Мафия“.

Те протестираха срещу кандидатурата на Гешев и скандираха, че той е позор. Този протест беше организиран от „Да България“ и там беше лидерът на партията Христо Иванов. Те настояваха за оттеглянето на кандидатурата му, която определиха като „крещящо неподходяща“ и „нетърпима“. Аз ще внеса искане за неговото дисциплинарно отстраняване“, заяви Иванов. На мегафон той обяви, че на 24 октомври, за когато е насрочен изборът за главен прокурор, ще има „обкръжаване на ВСС“. „Искам да знаят, че няма да могат да се съберат и да го гласуват без гражданите да им кажат, че са мафия“, каза Иванов.

Имаше и друга група граждани, които подкрепят кандидатурата на зам.-главния прокурор. Те издигнаха плакати с надписи „Слугите на Прокопиев не искат Гешев за главен прокурор“.

Контрапротест в подкрепа на Гешев

От заседанието на ВСС днес отсъства председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio