Шефът на ФБР: Русия продължава да се меси в изборните процеси в САЩ

Шефът на ФБР: Русия продължава да се меси в изборните процеси в САЩ

 

Руснаците са абсолютно решени да продължат да се месят в изборите в САЩ въпреки санкциите и другите мерки в опит да им се попречи да вършат тези действия преди изборите през 2020 г., каза директорът на Федералното бюро за разследване Кристофър Рей, цитиран от Ройтерс.

Той говори по време на слушания в юридическата комисия на Сената на САЩ, които предшестваха очакваната с огромен интерес поява пред Конгреса в сряда на специалния прокурор Робърт Мълър. Той ще свидетелства пред две комисии на долната камара на американския Конгрес за 2-годишното си разследване за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. в полза на тогавашния републикански кандидат Доналд Тръмп.

Председателят на юридическата комисия Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, попита Рей дали казаното от него означава, че Москва продължава същата дейност, въпреки всички санкции спрямо нея от страна на Вашингтон.

„Да – отговори шефът на ФБР. – Смятам, че те няма да спрат, докато (санкциите) са недостатъчни, за да ги накарат да се въздържат.“

Той потвърди, че американските спецслужби периодически информират президента Доналд Тръмп за своята дейност по пресичане на чуждестранната намеса в избирателните процеси в САЩ.

Часове преди показанията на Мълър отново пламнаха политически битки между републиканци и демократи, предаде Асошиейтед прес.

Мълър поиска бившият шеф на неговия апарат Аарон Зебли да го придружава днес на слушанията и дори да положи клетва, за да може да отговаря на въпроси на конгресмените вместо него.

На това се противопоставиха депутатите републиканци, които съзряха зад искането на Мълър „машинации“ на демократите с цел да попречат на републиканците в двете комисии – юридическата и по разузнаването, да поставят правилните въпроси, разобличаващи „едностранчивата версия“ на демократите относно резултатите от разследването.

В публикуваната редактирана версия на доклада се казва, че Русия се е опитвала да влияе върху изборите в САЩ през 2016 г., но не са открити доказателства за сговор между Доналд Тръмп, който победи във вота, и Русия.

Негодувание сред демократите предизвика и откритата препоръка на Министерството на правосъдието към Мълър при показанията и отговорите на въпросите „да се ограничи“ в рамките на доклада за 2-годишното разследване, публикуван през април.

Министерството призова спецпрокурора да не се впуска в детайли по онези части от неговото разследване, които остават поверителни и са защитени от „президентска привилегия“ за конфиденциалност – юридическо основание, което рядко се използва от американските президенти, за да се ограничи достъпът на другите органи на държавното управление до вътрешни дискусии между президента и неговите лични съветници.

Шефът на юридическата комисия на Камарата демократът Джеролд Надлър посочи, че Мълър не трябва да следва инструкциите в писмото на министерството, защото „той не работи за тях“. Надлър обвини министерството в арогантност.

Според републиканците присъствието на Зебли ще позволи на Мълър да мълчи и да дава думата на своя помощник, ако конгресмените му задават въпроси по теми, които не са отразени в доклада.

 

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio