ГЕРБ и ДПС отхвърлиха ветото на президента за финансиране на партиите от бизнеса

ГЕРБ и ДПС отхвърлиха ветото на президента за финансиране на партиите от бизнеса

 

ГЕРБ, ДПС, част от „Обединените патриоти“ и „Воля“ отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху отпадането на ограниченията за финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци. За повторното приемане на измененията в Закона за държавния бюджет за т.г. гласуваха 129 народни представители, против бяха 84, а един се въздържа.

Възможността бизнесът да финансира политическите партии бе въведена в началото на юли по инициатива на ДПС и след среща между представители на ГЕРБ с лидера на движението Мустафа Карадайъ и депутата Делян Пеевски. С подкрепата на ГЕРБ, ДПС, „Атака“ и „Воля“ отпадна досегашната забрана за дарения за формациите от юридически лица. Това стана, след като по инициатива на премиера Бойко Борисов и след напрежение между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ държавното финансиране за политическите партии бе намалено от 11 лева на 1 лев на глас. Предложението бе подкрепено от мнозинството гласувало в инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум.

В мотивите на ветото президентът Румен Радев посочва, че промените уронват конституционните устои на българската демокрация и ще направят партиите зависими от бизнеса.

БСП единствена подкрепи ветото на държавния глава и поиска промените да бъдат замразени, докато не се проведе обществен дебат по въпроса. Част от депутатите „Обединени патриоти“ – народните представители от ВМРО и някои техни колеги от НФСБ, обаче също се обявиха срещу бизнес финансирането на партиите.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ държавната субсидия е била алибито за нечистоплътните връзки на партиите с бизнеса. Колегата й от ДПС Йордан Цонев каза, че в това, че юридическите лица ще правят дарения, не се съдържа имплицитно, че ще оказват влияние.

„Не са едни и същи причините, по които даряваш на църква, за лечението на някого и на политическа партия. Даренията за партиите имат и друго име, наричат се рекет“, смята депутатът от „БСП за България“ Крум Зарков. Цитирайки почетния председател на ДПС Ахмед Доган, социалистът Филип Попов каза, че сега вече ще има явни обръчи от фирми около партиите.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio