Гешев: Потресаващо, разбихме единия компютър на хакера

Гешев: Потресаващо, разбихме единия компютър на хакера

Кандидатът за главен прокурор шокира с хвалбите си, обяви се за несистемен и нетипичен играч

 

Единият служебен компютър на Кристиян Бойков е разкриптиран, потресаващо е съдържанието в него, макар и едно на 1 милион от цялата информация по случая, каза по БНТ  зам.-главният прокурор Иван Гешев. Ако си невинен, защо не предоставят информацията, попита Гешев и обяви, че компютрите били тежко криптирани и имало защо.

Има информация за нерегламентиран достъп до над 100 бази данни. Вижда се опит за хакване върху сайтове, застрахователни дружества, търговски организации, съобщи още зам.-главният прокурор. Според него се виждало как е търсена информация по ЕГН за премиера Борисов, за главния прокурор Цацаров, за депутата Пеевски, за евродепутата Радев.

„Накратко, отначало разследването започна в насока – лицето, за което знаете. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша. Разследването и основната версия, по която се работи, е, че фирмата, в която той работи, се занимава с нещо като киберрекет. С удряне на фирми, търговски дружества, държавни организации с цел нарушаване на тяхната компютърна информационно сигурност и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма или части от нея, или отделни нейни ръководители, това е водещата версия, по която се работи в момента.

За мен последните години се налага терминът кибертероризъм. Едно от определенията за него е, когато с компютърни програми, информационни системи хакваш или удряш определени бази данни, за да постигнеш определени политически цели, да въздействаш върху обществото психически или върху нагласите му. Това също е обект и една от версиите на работа“, каза Гешев и посочи, че това е много вероятна дейност.

Кандидатът за главен прокурор сподели и как смята да работи като главен прокурор, като изсипа тежки обвинения без конкретика и без да приведе някакви доказателства. След като обяви фирмата за киберрекетьор, той продължи с тезата, че ставало дума за координирана атака срещу държавата, активно мероприятие. Той се закани, че предстояли интересни неща и подчерта, че неслучайно шефът стоял до момчето (вчера в сутрешния блок по бТВ – б.р.), да не би да изпусне нещо.

Номинацията на прокурорската колегия означава доверие, не толкова за мене, колкото за колегите, с които работим заедно. Срещу това доверие стои отговорност, а аз не съм човек, който бяга от отговорност, коментира още пред БНТ единственият кандидат за следващ главен прокурор. Той обяви, че е несистемен, нетипичен играч и не е част от статуквото.

Дали има един или повече кандидати за поста, не изключва състезанието. Калта вече се изсипва… колко кално ще бъде? Може би една идея повече от всеки друг път, коментира той. Гешев така и не отговори какво точно се е променило, че изведнъж е решил да се кандидатира за поста.

Иван Гешев беше категоричен, че няма от какво да се притеснява и срамува. Не разполагам с асансьор, който да стига до хола (препратка към историята с бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов). Той продължи и с нападките си. Неудобен ще съм за политическия кръг и свързаните с него медии, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев. На следващо място са емблематични лица на прехода, мутри, държавни служители, осъдени или обвиняеми, каза Иван Гешев.

Той обяви, че само веднъж в живота си бил виждал Дилян Пеевски – „при снемането на преписка преди 4-5 години“. Не виждам пречки съдебната власт да контактува в рамките на законовите си правомощия с всяка една власт, обяви той.

Приятелският ми кръг е от 80-те години – съученици, приятели от блока. Естествено, че ще има аспект да пострадат – тъй като не могат да намерят нещо за тебе, атакуват приятели, роднини. Той така и пак не отговори на въпросите за бизнеса и имуществото на жената, с която живее.

Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората, категоричен беше Гешев. Той каза, че не харесва революционните методи. Много неща трябва да бъдат надградени. Не споделя виждането, че всичко трябва да бъде започнато отначало.

По думите му специализираната прокуратура в резултат на правомощията, е във фокуса на общественото внимание. По оценка на ЕК тя се справя изключително добре, самопохвали се Гешев, който доскоро беше шеф на тази прокуратура. От нея щели да се очакват по-сериозни резултати за противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

В същото време от прокуратурата съобщиха, че компютърният специалист Кристиян Бойков е търсил в източената информация на НАП данните на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров и на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщиха. От държавното обвинение продължават да твърдят, че той е отговорен за хакването на системата на данъчните.

Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице, твърдят от прокуратурата

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio