ГЕРБ се съгласи с машинно гласуване на парламентарните избори под натиска на ДПС

ГЕРБ се съгласи с машинно гласуване на парламентарните избори под натиска на ДПС

 

Възможност за машинно гласуване на местните избори на 27 октомври т.г. няма да има. На следващите парламентарни избори обаче в страната ще се гласува само с машини.

ГЕРБ изненадващо се отметна от предложението си за отпадане на машинното гласуване на парламентарни избори очевидно под натиска на ДПС. С гласовете на 13 депутати от двете партии правната комисия в парламента реши на местния вот тази есен да няма възможност за машинно гласуване в 6 хиляди секции, както по инициатива на ДПС предвиждаше сега действащото законодателство. „БСП за България“ бяха против, а колегите им от „Обединените патриоти“ се въздържаха. Окончателно промените в Изборния кодекс трябва да бъдат гласувани в парламента тази седмица.

След като на европейския вот на 26 май т.г. имаше възможност за гласуване с машини в 3 хиляди секции, анализ на Централната избирателна комисия (ЦИК) показа, че машинното гласуване е скъпо, а отчитането на резултатите – сложно. В началото на юли ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ внесоха спешни промени в Изборния кодекс, с които да се отмени машинното гласуване на парламентарни и местни избори, т.е. с устройства да се гласува само на президентски и европейски избори. Управляващите обявиха, че имат подкрепата и на ДПС, но депутатите от ДПС казаха, че са склонни на компромис за местния вот наесен, но не искат отмяна на машинното гласуване. При първия опит за гласуване на промените в Изборния кодекс заедно с БСП ДПС провали кворума за откриване на пленарно заседание.

Днес по време на заседанието на правната комисия новозаклелият се депутат от ГЕРБ Красимир Ципов, който доскоро бе зам.-министър на вътрешните работи, изненадващо предложи гласуването с устройства на парламентарните избори да остане. Текстът бе подкрепен само от ГЕРБ и ДПС, а останалите партии се въздържаха. Според досега действащото законодателство по инициатива на ДПС на този вид избори през 2021 г. в страната трябва да има само машинно гласуване, с изключение на секциите под 300 избиратели.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio