Борисов: Ще подкрепим Кьовеши за европейски главен прокурор

Борисов: Ще подкрепим Кьовеши за европейски главен прокурор

Нинова реагира във Фейсбук: Късно ви е смяна на позицията, г-н премиер

 

България ще подкрепи Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Това заяви пред „24 часа“ премиерът Бойко Борисов.

„Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията“, посочи Борисов.

България е изчаквала общо решение на ЕНП кой да е фаворитът на десните за поста и заради това не е обявявала гласно своя фаворит, посочва изданието.

Кьовеши е основният фаворит за поста въпреки съпротивата от страна на Румъния. Неин конкурент е французинът Жан-Франсоа Бонер. Никой от тях не успя да събере категорично мнозинство от настоящия състав на Европейския парламент, затова изборът ще е в ръцете на новите евродепутати и правителствени ръководители.

В началото на април Съветът на Европейския съюз препотвърди подкрепата си за френския кандидат Жан-Франсоа Бонер с мотива, че главният прокурор трябва да бъде опитен и независим професионалист. А представителят на страната ни за втори път е гласувал против кандидатурата на Кьовеши, която е символ на борбата с корупцията в северната съседка.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова веднага реагира и се обяви в подкрепа на Кьовеши и срещу позицията на партия от семейството на ПЕС, докато управляващите явно са инструктирали представителя ни в Съвета на ЕС да гласува против нея.

Ето какво написа Нинова в личния си фейсбук профил тогава:

„Предстои избор на европейски главен прокурор. Имам един въпрос към премиера Борисов: кой български орган, коя държавна институция, кога и с какъв акт реши България да гласува в Съвета против кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор? Европейската комисия и Европейският парламент застават зад нея. Съветът на ЕС е против, в това число и България. Защо, господин премиер? Страх?“

След новината за позицията на Борисов в подкрепа на Кьовеши, Корнелия Нинова написа днес във Фейсбук:

„Късно ви е за смяна на позицията за Кьовеши, г-н премиер. Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в парламента – ще я подкрепи ли. Не дойде да ми отговори, защото не било от неговата компетентност. Чудя се да се смея ли, да плача ли? Когато имаше двама кандидати, Борисов не подкрепяше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен кандидат – тича пред вятъра. Късно ви е за смяна на позицията, г-н премиер. Време ви е за притеснения. Продължавам да мисля, че тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани. Желая й успех!“

Европейската прокуратура трябва да заработи през 2020 година.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio