Парламентът одобри покупката на F-16 с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС

Парламентът одобри покупката на F-16 с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС

Против гласуваха 83-ма народни представители от БСП, „Воля“, НФСБ и „Атака“

 

Парламентът одобри покупката на дамолетите „F-16 блок 70“ от САЩ. На първо четене „за“ бяха 124 от 210 депутати от ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Против гласуваха 83-ма народни представители от БСП, „Воля“, НФСБ и „Атака“. При второто гласуване „за“ бяха 123, а 7 „против“.

Против сделката гласуваха 83-ма, трима се въздържаха. „За“ гласуваха от ГЕРБ ВМРО и ДПС , „против“ от БСП, част от патриотите от „Атака“ и НФСБ и „Воля“, както и само 3 „въздържали се“ от патриотите.

Офертите от САЩ за договорите за доставка на „F-16 са валидни до 5 септември. Дотогава трябва да са преведени 1.256 млрд. долара. Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години – средата на 2023 г., а още четири – до края на същата година. В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат 60 млн. долара, което би намалило цената.

Международният договор е озаглавен „Многофункционална система за разпределение на информация – съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване“. Той е подписан от американска страна на 13 юни 2019 г. и от българска на 11 юли 2019 г.

След гласуването на първо четене Десислав Чукалов от „Атака“ заяви, че ГЕРБ, ВМРО и ДПС гласуваха България да бъде заробена с милиарден заем.

„Какво стана ясно след първото гласуване на тази ратификация? Стана ясно, че би трябвало да изпитваме гордост, както казват колегите от ГЕРБ. Гордост трябва да изпитва американската страна. Те отварят 4000 нови работни места, американската страна развива бизнеса си“, заяви още Десислав Чуколов. Той посочи, че с това решение страната ни е подкрепила работниците в Америка.

От ПП „Атака“ поискаха гласуването по второто четене на ратификацията на международния договор F-16 да бъде поименно, но не бе прието от пленарна зала.

Дебатът по ратификацията на договора със САЩ продължи над 4 часа, като от БСП и „Воля“ искаха да отложат гласуването с 3 или с 6 месеца, което на практика би прекратило процеса, тъй като офертата на САЩ е валидна до първите дни на септември.

Основният ни довод да не подкрепим сделката за F-16 е прекаленото й оскъпяване, каза депутатът от БСП ген. Кольо Милев.

„Уважаеми колеги, за съжаление българската държава създаде прецедент, дадохме повод при подготовката на следващите инвестиционни проекти да се иска от нас да заплащаме цялата сума, а не разсрочено. Питам се, след като за самолетите американската компания, държавата може да го прави, за другите проекти ще ни стигнат ли силите“, попита Милев.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio