Съдебният инспекторат публикува личните данни на Мирослава Тодорова и семейството й

Съдебният инспекторат публикува личните данни на Мирослава Тодорова и семейството й

От 4407 декларации единствено за нейната е отбелязано „NE SE CHISTIIIII“

 

В деня, в който Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) тенденциозно понижи атестационната оценка на съдията от Софийски градски съд (СГС) Мирослава Тодорова, съдебният инспекторат публикува личните данни на съдийката и тези на нейното семейство – ЕГН, данни от лична карта, адрес и мобилен телефон, съобщава „Капитал“.

Ръководената от Теодора Точкова институция е публикувала още ЕГН и три имена на съпруга на Тодорова и непълнолетното й дете.

Случаят е изключително притеснителен поради две причини. Първо – ИВСС е институцията, която отговаря за личните данни за цялата съдебна система. Второ – Мирослава Тодорова е наказателен съдия, т.е. гледа дела, някои от които на тежкия криминален контингент. Публикуването на домашния и адрес поставя живота ѝ и този на семейството ѝ в опасност.

От институцията, която открито воюва със съдия Тодорова от години, не успяха да дадат логичен отговор за нарушението на закона, а само са казали, че публикуваната декларация е била в работен вариант.

Междувременно председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е поискал спешно изслушване на главния съдебен инспектор Теодора Точкова.

Законът за съдебната власт изрично посочва, че декларациите се публикуват на страницата на Инспектората към Висшия съдебен съвет  „при спазване на изискванията за защита на личните данни“.

В случая е малко вероятно да става дума за случаен теч, тъй като в името на файла с декларацията й – освен трите й имена, е записано и „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“.

Подобна отметка може да означава две неща – „не се чисти“, в смисъл, че личните данни не могат да се изчистят поради професионална некомпетентност, или „не се чисти“ в смисъл, че данните от декларацията на съдия Тодорова не трябва да се премахват. И при двете хипотези в ИВСС трябва да са били наясно, че декларацията ще бъде публикувана с личните данни, заключава „Капитал“.

Справка показа, че на нито една от останалите 4406 декларации отметка „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“ не съществува.

Съдия Мирослава Тодорова е бивш председател на Съюза на съдиите в България. Заради ярките ѝ позиции в защита на независимостта на съда и настояване за разследване на корупционните скандали в системата съдия Тодорова е под перманентен натиск през последните близо десет години. Срещу нея са образувани серия от дисциплинарни производства. През 2012 г. тя беше уволнена, а след като съдът отмени уволнението й, тя бе понижена в Софийски районен съд. Тодорова стана и първият съдия, срещу когото беше образувана проверка, а след това и дисциплинарно производство след сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров.

Личните данни на съдия Тодорова и семейството й най-вероятно са били общодостъпни от 15 юли – това е датата, на която ИВСС има задължение да публикува декларациите на магистратите.

„Капитал“ изпрати въпроси до Комисията за защита на личните данни за това дали са били сезирани от ИВСС за изтичането на личните данни и дали ще образуват производство по случая.

От ИВСС коментираха, че са разбрали тази сутрин за публикуваната декларация и е започнала проверка. Впоследствие декларацията на съдия Тодорова беше свалена, а малко по-късно недостъпни станаха всички декларации на съдии, прокурори и следователи. Странното е, че са премахнати и декларациите за конфликт на интереси и на служителите в администрацията на ИВСС.

В края на работния ден от съдебния инспекторат изпратиха прессъобщение, в което се казва, че е „допуснат пропуск, като и е публикуван работният файл на декларацията, а не окончателният му вариант със заличените данни. По тази причина и името на файла е в работен вариант.“

Магистрати коментираха, че декларациите се подават през ИВСС на хартиен и електронен носител. При това положение остава абсолютна загадка какво е налагало някой да „работи“ по декларациите впоследствие още по-малко да чисти нещо от тях. Полетата с лични данни могат да се заличават автоматично и не е необходимо човешка намеса.

В съобщението се казва, че са „взети са всички административни мерки за установяване на причината за допуснатия пропуск. Извършва се проверка и в зависимост от резултатите от нея, ще се предприемат съответните действия.“

От отговора на ИВСС не става ясно какво означава командата „NE SE CHISTIIIII“. В съобщението на институцията се говори само за нарушение на закона по отношение на съдия Тодорова, а не и на другите членове на семейството ѝ.

Снимка: Капитал

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio