Адвокатите на „белия хакер“: Абсурдно обвинение в търсене на удобен виновен

Адвокатите на „белия хакер“: Абсурдно обвинение в търсене на удобен виновен

Адвокатите на арестувания за пробива в системата на НАП IT специалист Кристиян Бойков са научили за доказателствата срещу него от прессъобщение на прокуратурата. До късно вечерта пък разследващите са се опитвали да го накарат да признае, че той е източил и разпространил данните.

Това казаха адвокатите Георги Стефанов и Любен Казанлиев пред Би Ти Ви.

„Привличането към наказателна отговорност се извършва 24 часа, след като е задържан с постановление, в което има мотиви по същество от 4 реда. А прессъобщението на прокуратурата съдържа мотиви четири страници. Ние научихме от пресрелийза на прокуратурата какви доказателства те били имали. Това е нечувано“, каза Казанлиев.

По думите му в мотивите не се съдържа нищо. „Единствено името на машината, която е пострадала. Всичко останало – какъв бил лог файлът, който били намерили, какво било неговото съдържание е в прессъобщението, а не в документите, които на нас като адвокати ни се дават“, добави адвокатът.

Според Казанлиев обвинението, което е повдигнато е възможно най-тежкото, което е за кибер престъпление. „Единствената цел е Кристиян Бойков да се задържи. Съмнявам се, че има друга цел към настоящия момент“, твърди адвокатът му.

„Обвинението изначално е негодно. Не знам защо прокуратурата иска мярка за задържане на 4 реда обвинение, на което дори няма дата и период на извършване“, коментира и адвокат Стефанов.

В хода на разпитите му разследващите са „обработвали“ Бойков, че ако не се признае за извършител за него ще има сериозни последствия. Този разпит се е състоял без присъствие на адвокат, твърдят защитниците на Бойков.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio