Борисов 2019: „Уникални Ай Ти мозъци имаме“, Борисов 2011: „Като няма работа за Ай Ти да стават овчари“

Борисов 2019: „Уникални Ай Ти мозъци имаме“, Борисов 2011: „Като няма работа за Ай Ти да стават овчари“

Публикувано на Категории Акцент-2, Общество Сподели

Арестът на хакера, пробил системите на Националната агенция по приходите (НАП) и източил милиони лични данни, предизвика възхвала от премиера Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

„Уникални мозъци имаме, много е важно да намерим начин за такива да имаме възможност да плащаме повече, за да могат да ги ползват службите, за да не ни нанасят хакерски щети, а да ги привлечем да работят в полза на държавата“, каза Борисов. Министърът на финансите Владислав Горанов нарече хакера терорист, припомня „Сега“.

„Образованието ни става все по-добро, особено по отношение на информационните технологии. Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети. Такива хора като задържания хакер просто са вълшебници с невероятни способности“, продължи Борисов.

„И ако може, защото са много млади и много кадърни вчера, като задържахме един от хакерите, просто такива тежки киберзащити, толкова мощни познания, знания и умения имат, че ако работят за държавата, същото време да работят и за частна фирма“, отбеляза Борисов.

„Над 114 услуги прави НАП. Тя е отворена система, за да улеснява гражданите и винаги една защита е по-слаба, ако някой тръгне да я напада. Затова в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани“, посочи Борисов.

Борисов имаше малко по-различна визия за обучаващите се в сферата на информационните технологии студенти в първия си мандат на управление.

През 2011 г. премиерът препоръча на младежите да не търсят работата в Ай Ти сектора, а да се ориентират към животновъдство и зеленчукопроизводство.

“Как няма работа? Примерно сега в момента за овчари….и така се търси агнешко месо и овчо в цяла Европа, че просто…в зеленчукопроизводството. Ма той нямал, защото бил Ай Ти специалист…”, коментира тогава младежката безработица Борисов.

Категории Акцент-2, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.