Шестима директори са арестувани след акция на прокуратурата в ДФЗ

Шестима директори са арестувани след акция на прокуратурата в ДФЗ

Разследването се води срещу 8 души, свързани с „Винпром Карнобат“, а сред тях е и Миню Стайков

 

Шестима души, сред които зам. изпълнителене директор и директори на дирекции, са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавен фонд „Земеделие“, предаде БГНЕС. Злоупотребите са извършвани по времето на предишния изпълнителен директор Румен Порожанов, уточни зам.-главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг.

По-рано във вторник от прокуратурата съобщиха, че разследват фонда във връзка с досъдебно производство срещу Миню Стайков за злоупотреби с европейски фондове.

Разследването на спецпрокуратурата се извършва съвместно с ГДБОП и антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Претърсвани бяха кабинети на служители във фонда, както и техни адреси. Изземат се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Разследването се води срещу 8 души, свързани с „Винпром Карнобат“, обвинени в злоупотреби с еврофондове, а сред тях е и Стайков. Той е в ареста от повече от 10 месеца по други обвинения – за държане на склад на контрабандни цигари и за данъчни престъпления.

Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

 

Фонд „Земеделие“ е разплащателната агенция на Програмата за развитие на селските райони с бюджет от близо 3 млрд. евро.

 

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio