Програмата на Фон дер Лайен: За всекиго по нещо

Програмата на Фон дер Лайен: За всекиго по нещо

Номинираната за позицията на председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи реформи в икономиката, околната среда и социалната сфера в опит да си осигури подкрепа от хладен и раздробен европейски парламент.  Така „Ройтерс“ коментира програманата реч пред Европейския парламент на доскорошната германска военна министърка, която изненадващо беше предложена от лидери на ЕС за най-високия изпълнителен пост в съюза.

В стремежа си да спечели социалистите, чиято подкрепа е ключова, ако иска да получи абсолютно мнозинство, консерваторката Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник, че ще подкрепи гарантирана минимална работна заплата в ЕС и схема за обезщетения за безработица.

В писма до лидерите на социалистите и либералите  в ЕП тя също така заяви, че бюджетните правила на ЕС трябва да се тълкуват по-гъвкаво и трябва да се създаде по-благоприятна възможност за растеж. Това е гледна точка, която изглежда в разрез с традиционната политика на Германия за фискални ограничения.

Обещанията й изглежда са спечелили някои ключови членове на двете фракции, твърди „Ройтерс“.

„Това са положителни ангажименти, които оправдават нашата подкрепа .. при гласуването утре“, коментира португалският премиер социалист Антонио Коща в Twitter.

Испанският министър-председател Педро Санчес, който също е социалист, обяви, че ще подкрепи кандидатурата, но „продължава да изисква повече усилия за социална Европа“.

Маргрете Вестагер, която беше кандидатката на либералите за най-високата длъжност в Комисията, също говори в подкрепа на Фон дер Лайен. „Не пропускайте тази историческа възможност да направите баланс между половете по върховите работните места в ЕС реалност“, написа тя в Twitter.

Фон дер Лайен ще бъде първата жена начело на ЕК, която води търговските преговори, антитръстовите решения и определя политиката на близо 500 милиона европейци.

Тя съобщи в понеделник, че се оттегля от поста си на министър на отбраната на Германия, независимо дали ще бъде назначена за председател на Комисията. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че уважава това решение. Фон дер Лайен ще се обърне към парламента в Страсбург във вторник сутринта. Тогава депутатите ще проведат дебат и ще гласуват за или против нея в тайно гласуване.
Тя се нуждае от 374 гласа в камарата с 747 места, за да спечели.

„Ще има много драма … и накрая … ще я избутат. Просто не виждам как Парламентът ще ни тласне в конституционна криза … „, коментира пред „Ройтерс“ дипломат.

Въпреки че „Зелените“ изключиха възможността да я подкрепят, Фон дер Лейен заяви, че ще търси намаляване на въглеродните емисии в ЕС с до 55% до 2030 г., като ще увеличи предишната си оферта от 40%. Фон дер Лайен съобщи, че още в първите 100 дни от своето управление би предложила европейско законодателство за защита на околната среда. Тя отбеляза, че са необходими един трилион евро инвестиции в следващото десетилетие за постигането на посочените цели.

Тя също така обеща да разшири схемата за търговия с емисии в блока и да създаде специален фонд, който да финансира разходите по ограничаването на квотите.  Това се приема като жест към либералите и ще даде аргументи на френския президент Емануел Макрон  да отговори на критиките от протестиращите „жълти жилетки“, че принуждава Франция да плати за прехода към зелена икономика.

За да спечели германските социалисти, които бяха сред най-острите критици на нейното номиниране, тя предложи схема за подпомагане на страните от ЕС с най-висок брой на безработните. Идеята беше предложена миналата година от германските социалисти, но беше блокирана от дясноцентристката част в управляващата коалиция на страната, към която принадлежи Фон дер Лайен. Социалистите вероятно също ще бъдат доволни от предложението й за „справедлива минимална заплата“. Шест държави от ЕС, включително Италия, Австрия и Швеция, нямат минимална заплата.

Фон дер Лайен също призова за „конференция за бъдещето на Европа“, която ще обедини гражданите и гражданското общество. Тя също така иска да премахне правомощията на държавите от ЕС за налагане на вето върху данъчни, климатични и социални въпроси, които дават на малките държави в блока несъразмерна власт да блокират реформи.

Категории Акцент, Пари, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio