Президентът наложи вето върху даренията от бизнеса за партиите

Президентът наложи вето върху даренията от бизнеса за партиите

Публикувано на Категории Акцент, Общество Сподели

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., свързани с финансирането на партиите. Той върна за обсъждане текстове от § 2 и 3, с които се допуска финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

От администрацията на държавния глава посочват, че той подкрепя гражданската позиция на над 2,5 млн. българи, заявена на национален референдум и настояваща за ограничаване размера на партийните субсидии. Но в същото време, смята Радев, чрез предложените промени се подменя конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията.

„С промените партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така се превръщат в стопански субекти, които формират печалба, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители“, се посочва в съобщението.

Според президента финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция и тази практика е отпаднала преди 10 години под натиск от Европа.

„Дълг на гражданското общество в една демократична държава е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява“, се посочва още в аргументите на президента.

Категории Акцент, Общество